Ev alıp satacaklar dikkat! Ev satış değerini artık devlet belirleyecek

Gayrimenkul alışverişinde vergiye tabi satış bedelini bundan böyle alıcı ve satıcı değil Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü belirleyecek. Böylece bedelin düşük gösterilmesi ve düşük vergi ödeme dönemi sona erdi.

Yayınlanma: 05.02.2019 - 11:18
Abone Ol google-news

Resmi Gazete’de yayınlanan cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yetkileri arasına ‘toplu değerleme faaliyetlerini düzenlemek ve yürütmek’ ibaresi eklendi. Böylece Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, taşınmazların toplu değerleme yöntemleriyle değerini belirleme, değer bilgi merkezini kurma, yönetme ve değer haritalarının üretilmesi ile güncel tutulmasını sağlama görev ve yetkisine ulaştı.

Bu kapsamda kurumun merkez teşkilatında ‘Taşınmaz Değerleme Dairesi Başkanlığı’ kurulmasına karar verildi.

Düzenlemede amaç, vatandaşın satış sırasında gayrimenkulün değerini rayiç değerin altında göstermesini önlemek.

Bugüne kadar vergiye tabi alım satım değeri alıcı ve satıcının yaptığı sözleşme üzerinden belirleniyordu. Yeni düzenlemeyle vergiye tabi değer bölgenini rayicine göre devlet tarafından belirleneceği için alıcı ve satıcının gerçeğe aykırı beyanla düşük vergi ödemesinin önüne geçilecek.

Tapu işlemini yurtdışında yapabilecek

Ayrıca kararnameyle Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne yurt dışı teşkilatı oluşturma yetkisi verildi. Burada amaç yurt dışından Türkiye’de ev alan vatandaşların ya da yabancıların resmi işlemlerini bulundukları ülkede gerçekleştirmek. Müdürlük, yurt dışında şirket kurup özel ve tüzel kişilerle de ortaklık kurabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler