Fikirtepe’de kara leke

Mağdurlar, seçim öncesi seslerini duyurmak için ‘Lekeye çivi çak’ kampanyasını genişletiyor.

Yayınlanma: 07.02.2019 - 22:20
Abone Ol google-news

Kentsel dönüşümde 2005’te pilot bölge seçilen Kadıköy Fikirtepe’de, arsa ve konut sahibi 65 bin mağdurun sorunları büyüyor. Yıllardır kira desteği alamayan ve evsiz kalan mağdurlar, gün geçtikçe umutlarını da kaybediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta, “Bizim zorla kentsel dönüşüm adımımız yok. Bazı müteahhitler ‘ben yüzde 60’ını alırım’ diyormuş, müteahhidin dediği geçerli değil. Sen müteahhide evini vermeye mecbur değilsin. Böyle bir sıkıntı olduğu anda muhtara, belediye başkanınıza ya da gelin bana bildirin” açıklamasına rağmen İstanbul Fikirtepe’de binlerce kişi zorla kamulaştırma nedeniyle mağdur durumda. Hatta mağdurlar arasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği muhtarlar da var.

Fikirtepe / Mandıra Caddesi’nde sergilenen ‘Leke Fikirtepe’ isimli enstalasyon, bölge halkının uğrak noktalarından biri oldu. Kampanyaya özel tasarlanan enstalasyon üzerinde yer alan ev ikonuna, bölgede mağdur olan 65 bin kişiyi temsilen, 65 bin çivi çakılacak.

Kentsel dönüşümde 2005 yılında pilot bölge seçilen Kadıköy Fikirtepe’de, arsa ve konut sahibi 65 bin mağduru temsilen oluşturulan Leke Fikirtepe Platformu “Sessizliği bozmak için lekeye çivi çak ve paylaş!” kampanyası başlatarak 31 Mart yerel seçimler öncesinde seslerini hükümete duyurmayı amaçlıyor.

Mağduriyet arttı

Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel, bölgedeki sorunların tek çözüm adresinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olduğunu belirterekl, “Hak sahibi arsa ve konut sahipleri olarak, kentsel dönüşüm kapsamında yaşadığımız mağduriyetimizi sonlandıracak ve bölgedeki sorunları çözecek tek merci olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bir an önce harekete geçmesini ve konumuzu gündemine almasını bekliyoruz. Evi yıkılan ve kira ödeyecek geliri olmayan vatandaşlar akrabalarının yanında, sokakta ve çadırda kalıyor. Bölgede faaliyet gösteren inşaat şirketleri iflasa sürüklendi. Bugün gelinen nokta itibarıyla, devlet tarafından plansız bir şekilde başlatılan süreç, büyük bir lekeye dönüştü” dedi.
Akgüzel, seçimlerden önce seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirterek, seçimlerden önce bir adım atılmazsa sonrasında mağduriyetlerin artacağını vurguladı.

DAYANACAK GÜÇ KALMADI

Engin Akgüzel, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Sen müteahhide evini vermeye mecbur değilsin’ sözünü anımsatarak, “Benim evim 2015’te kamulaştırma ile elimden alındı. Kurtlar Vadisi’nin yapımcısı Pana Yapı 2011-2015 arasında bölgedeki evlerimizi arsaları aldı. Binlerce mağdur var. Tek bir muhatap bulamıyoruz” dedi. Akgüzel’in konuşması şöyle:

-Geçen ekim ayında Çevre Bakanı ile görüştük. Emsaller düşürülecek ve mahkemeye gidin denildi. Ama bu mahkemelerin sonuçlanması en az 7-8 yıl sürüyor. Emsaller düşürülürse büsbütün kaybederiz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı.

-Bizim beklentimiz hemen evi yapın verin değil. Ama bir muhatap olsun. Bize desin ki şu kadar zamanda evleriniz yapılacak.

-Yıllardır kira yardımı almıyoruz. 6336 sayılı yasada 36 ay kira alacağmız yazıyor. Ama devlet yetki alanım dışında sana kira vermem diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler