‘Trafik’te rekabet şartları oluşturulmalı

Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, bu yıl sektörde enflasyona paralel büyüme bekliyor.

Yayınlanma: 25.02.2019 - 22:49
Abone Ol google-news

 

Sigorta sektörünün, geçen yılki yüksek volatiliteden en az etkilenen sektörlerden biri olduğunu belirten Anadolu Sigorta Genel Müdürü İlhami Koç, toplam hayatdışı prim üretiminin ise yüzde 20.2 ile enflasyon oranı kadar büyüdüğünü ifade etti. Otomotivde satışların ciddi şekilde düşmesinin primin daha fazla artmasını engellediğini de vurgulayan Koç, şöyle devam etti:

Kefalet ve alacak
“Bu ortamda, mali gelirlerin olumlu etkisiyle sektörün yarattığı net kâr arttı. Bununla birlikte, sektörün önceki yıllardaki teknik zarar da büyüdü. Bu yıl da enflasyona paralel bir büyüme bekliyoruz” dedi. 2019’da oto sigortalarındaki büyümenin sınırlı olmasını da bekleyen Koç, kefalet, KOBİ alacak sigortası gibi yeni ürünlerin ise büyümeye katkı sağlayacağını düşünüyor. Sektörün güncel sorunlarıyla ilgili de açıklama yapan Koç, “Tavan fiyat ve havuz uygulamaları, zorunlu sigortaların tam olarak yaygınlaşamaması, hasar ve yargı süreçlerindeki bazı belirsizlikler sektörün en önemli sorunları olarak görünüyor. Özellikle, trafik sigortası tavan fiyatlarının kısa vadede sektörün rekabet edebileceği bir seviyeye yükselmesi gerekiyor” dedi.

Yenilikler sürecek
Şirketinin yeni çalışmaları hakkında bilgi veren ve geçen yıl Türkiye’de ilk kez KOBİ’lere yönelik ticari siber sigorta paketini satışa sunduklarını hatırlatan Genel Müdür Koç, şunları söyledi: “Bu yıl, bir yanda bu ürünlerimizin yaygınlaşmasına çaba gösterirken diğer yanda yeni ürünler ekleyeceğiz. Ayrıca, hasarı zamanında ve tam olarak ödemek her zaman ana politikalarımızın bir parçası olmuştur. Mobil uygulamalarla hasar süreçlerimizi çok daha kolay yönetilebilir ve takip edilebilir hale getiriyoruz.”

Prim üretimi yüzde 13 arttı

Türkiye Sigorta Birliği’nin verilerine göre sigorta sektörünün ocak ayı toplam prim üretimi geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 12.9 artarak 6.1 milyar lira oldu. Bu kapsamda hayatdışı branşlarda prim üretimi yüzde 14.8 artışla 5.5 milyar liraya çıkarken, hayat branşı prim üretimi yüzde 1 düşüşle 632 milyon lirada kaldı. Hayatdışının önemli ve büyük alt branşlarında prim artışı; zorunlu trafikte yüzde 10.48, kaskoda yüzde 14.23, hastalık- sağlıkta yüzde 28.8 oldu. Öte yandan alacak (kredi) sigortası branşında prim üretimi yüzde 61.82 artarak 39 milyon lira oldu. Hatırlanacağı gibi KOBİ’ler için yeni geliştirilen alacak sigortası ocak ayı itibariyle uygulamaya girmişti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler