Bu kuyruklar hep varlıktan! Yurttan 'tanzim' manzaraları

Ankara’da tanzim kuyruğuna girenler istedikleri ürünleri bulamıyor. Yurttaş soğanlar bozuk olduğu, biber de erken tükendiği için evlerine eli boş döndü. Nohutun paketi ise 11 liradan satışa sunuldu.

Yayınlanma: 26.02.2019 - 22:35
Abone Ol google-news

Baklagillerin de satışa sunulacağının açıklanmasının ardından başkentte Sıhhıye’deki tanzim satış çadırına gittik. Tanzim çadırında baklagiller olarak sadece nohut var.

“Koçbaşı” nohutun paketine göre, üretici firma Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO). Paketlemeyi ise Mersin Şeker Tarım Ürünleri Doğal Mineralli Su ve İçecekler Nakliyat San. Tic. AŞ. yapmış. Firma, Mersin’in Akdeniz ilçesi adresli. 2 kg’lık nohut paketleri 11 liradan satılıyor. Yani kilosu 5.5 liraya geliyor. Ancak kuyruğa giren yurttaş sadece bir paket alabiliyor. 

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 9 Şubat’tan bu yana 30 noktadaki tanzim satış noktalarında dünden itibaren bakliyat ve elma da satılmaya başlandı.

Elma 3 TL

Elmanın kilogramı 3 liradan satışa sunuldu. Öte yandan 2’şer kilogramlık paketler halinde satılacak mercimeğin bugün, 5 kilogramlık paketlerde satılacak pirincin ise gelecek hafta tezgâhlara çıkarılacağı öğrenildi.

Patates 2 lira, domates 3 lira, salatalık 4 lira, kabak 3 lira. Tezgâhtaki ürünler sadece bu kadar. Çadıra asılan listede soğan da yazıyor. Kilosu 2 lira. Ancak tezgâhta soğan yok. “Neden soğan yok?” sorumuza, “Kötü çıktı, iade ettik” yanıtını aldık. Firmanın değiştirileceği de söyleniyor. Yine daha önce satışı yapılan biber ve patlıcan da tezgâhta yok. Satış görevlilerine göre ise nedeni “erken tükendi”. Oysa tanzim çadırında satış neredeyse bizim gittiğimiz saatte başlamıştı. Sebze ve meyvelerde kota sınırı var. Tezgâhta olmayan biber en fazla 1, diğerleri ise en fazla 3 kg alınabiliyor. Bu arada tezgahta olmasa da çadıra asılan listede biberin 6 lira olduğu yazıyor.

15 - 20 günlük ihtiyaç var

Tanzim satışlar seçimden sonra son bulacak. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sebze ve meyvede tanzim satışlara en fazla 15-20 gün daha ihtiyaç olacağını düşündüklerini belirterek “Ondan sonraki dönemde tanzim satış noktalarındaki satışlar gelecek talebe bağlıdır” dedi. Pakdemirli, tanzimde mercimeğin 4.5 liradan, pirincin ise kilosunun 6 liradan satılmaya başlanacağını anlatarak, “Kooperatif ekosistemimiz biraz dağınık, değer üretmiyorlar. Yılın ikinci yarısında buraya da neşter atacağız” diye konuştu. Pakdemirli, Et ve Süt Kurumunun (ESK) 6 aydır et ithalatı yapmadığını anlatarak, “Türkiye’nin ette stokları yeterli. Ayrıca ESK’nin deposunda 50 bin tona yaklaşan stoku var. Bu alanda, kısa vadede bir sıkıntı yok. İhtiyaç olursa ithalat yaparız” dedi.

Emekliler kuyrukta

Ankara Sıhhıye’deki tanzim çadırına alışverişe gelenlerin neredeyse tamamı emekliler. Önce tanzim satış kuyruğuna, sonra da otobüs kuyruğuna giriyorlar. Emekliler, ücretsiz olduğu için belediye otobüslerini tercih ediyor; evlerine öyle dönüyorlar.

Alışverişe gelenler genel olarak uygulamadan da ürünlerden de memnun. “Keşke buralara kadar gelmek zorunda olmasaydık. Yazık yani” diyenler de var. Çadırın önünden geçenlerden bakıp bakıp, “Ülkeyi ne duruma düşürdüler. Böyle bir ülke değildik biz ya” diye şikâyet edenler de oluyor. Tanzimdeki satışlar, zincir marketlerdeki sebze ve meyveyi etkilemiş. Fiyatlar düşmüş. Yurt genelinde yaygın bir zincir markette, soğan, patates 2 liradan satılıyor. Domates 3, salatalık 4, patlıcan 4.5, elma 4.15 lira. Ancak markette baklagillerin yanına yaklaşmak bile mümkün değil. Nohutun fiyatı en düşük 7.25 lira. Bazı marketlerde ise kilosu 11.45 liradan satılıyor. Markette pirinç 8.75, fasülye 11.45, makarna 1.95-2, mercimek 8.95, bulgur 4.45 lira.

Markette daha ucuz

Ankara’da Kumrular Sokak’ta Tarım Kredi Kooperatifleri’nin Tarım Kredi Birlik Marketi buluyor. Burada 2.5 kiloluk nohutun paketi 14.75 lira. Kilosu 5.9 liraya geliyor. Oysa tanzimde nohut 5.5 liradan satılıyor. Tarım Kredi Birlik Market’te diğer baklagillerin fiyatı marketlere göre biraz daha uygun. Fiyatlar şöyle: Fasülye 9.5, mercimek 4.5, pirinç 7.5, makarna 1.25 lira. Kızılay’da TMO’nun binasının yanında kendisine ait küçük bir satış noktası da var. Orada 2 kiloluk paketlerdeki nohutun fiyatı büyüklüğüne göre 8, 11, 13 lira arasında değişiyor. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler