ABD’den vergi darbesi

ABD, 2017’de Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi kapsamında Türkiye’den 1.66 milyar dolar ithalat yaptı. Bu ABD’nin Türkiye’den yaptığı tüm ithalatın yüzde 17’sine tekabül ediyor.

Yayınlanma: 05.03.2019 - 22:41
Abone Ol google-news

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR), ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Türkiye’nin vergi avantajı sağlanan gelişmekte olan ülkeler arasından çıkarılacağını açıkladı. Karara gerekçe olarak, Türkiye’nin “ekonomik olarak yeterince gelişmiş olması” gösterildi.

Türkiye ile ABD arasında yıllık yaklaşık 20 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunuyor. Kararın özellikle Türkiye’nin ABD’ye olan otomotiv ihracatını vuracağı belirtiliyor.
Özellikle Türkiye’nin ticari ilişkileri geçen yıl tutuklanan Rahip Andrew Brunson krizi nedeniyle önemli darbe almıştı. ABD, Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) programı kapsamında koyduğu kriterleri sağlayan 120’den fazla gelişmekte olan ülkenin binlerce ürününe Amerikan pazarına gümrüksüz giriş imkânı sağlıyor.

Temsilciliğin internet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye için, “Kişi başına düşen milli gelir, azalan yoksulluk oranı, hem ticaret ortağı hem de sektör anlamında ihracatta çeşitlilik, Türkiye’nin ekonomik kalkınmadaki yüksek seviyesinin kanıtları” denildi.

USTR’den geçen ağustosta yapılan açıklamada, Türkiye’nin, ABD tarafından uygulanan GTS’den yararlanmaya devam edip edemeyeceği konusunun gözden geçirildiği belirtilmişti. Bu açıklama, ABD’nin Türkiye’den satın alınan çelik ve alüminyumda ek gümrük vergisi koymasından sonra Ankara’nın benzer adımları atmasının ardından gelmişti.

Trump Twitter mesajında, “Türk Lirası, çok güçlü dolarımız karşısında hızla düşerken Türkiye’den gelen çelik ve alüminyum üzerindeki gümrük vergilerinin ikiye katlanmasına onay verdim! Alüminyumda bu oran artık yüzde 20, çelikte de yüzde 50. Türkiye ile ilişkilerimiz bu dönemde iyi değil!” demişti.

<haber-dikey:1279236>

75 milyar dolar hedefine ters

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye’nin GTS programından çıkarılması kararı için “İki ülke hükümetleri tarafından beyan edilen 75 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefi ile çelişmektedir” değerlendirmesinde bulundu. Pekcan, “2018 yılı 11 aylık döneminde ABD’nin GTS kapsamında dünyadan yaptığı toplam 20.9 milyar dolarlık ithalatta Türkiye 1.74 milyar dolarlık ve yüzde 8.2’lik payla 5. tedarikçi ülkedir. Bu karar aynı zamanda ABD’li küçük ve orta ölçekli firmalar ile üreticileri de olumsuz etkileyecektir. Stratejik ortağımız olan ABD ile aramızdaki ticaret hacmini artırmaya yönelik çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz” dedi.

Her sektörü etkileyecek

Türkiye otomotiv sektörü geçen yıl gümrüksüz ihracat kapsamında ABD’ye 1.1 milyar dolarlık satış yaptı. Bu, sektörün geçen yılki toplam ihracatının yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturdu.
Gümrüksüz ihracat imkânı getiren GTS’nin kapsamına giren ürünler arasında otomotiv de bulunuyor.
Türkiye’nin başlıca ihracat sektörü olan otomotiv sanayi, bir sektör yetkilisine göre geçen yıl gümrüksüz ihracat imkânı kapsamında ABD’ye 1.1 milyar dolar ihracat yaptı. ABD’ye gümrüksüz ihracat, sektörün geçen yılki 32.3 milyar dolar ihracatının yaklaşık yüzde 3’ünü oluşturdu.
Sektör yetkilisi ABD’nin sağladığı bu imkânın ortadan kalması halinde Türkiye’nin ürünlerinin yüzde 2.5 gümrük vergisine tabi olacağı belirtti.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu, Trump’ın kararının bu ülkeye yapılan 250 milyon dolarlık plastik ihracatını olumsuz etkileyeceğini söyledi. Eroğlu, kararın yüzde 6.5 ek vergi getireceğini belirtti.
Mücevher İhracatçıları Birliği, ABD’ye yapılan 300 milyon dolarlık mücevher ihracatının en az yüzde 50 düşebileceği uyarısında bulundu.

İthalatın yüzde 17’si

GSP programı kapsamında aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 120’den fazla gelişmekte ülke olan toplam 3 bin 500 ürünle Amerikan pazarına gümrüksüz giriyor.
ABD, 2017’de GSP kapsamında Türkiye’den 1.66 milyar dolar tutarında ithalat yaptı. Bu ABD’nin Türkiye’den yaptığı tüm ithalatın yüzde 17’sine tekabül ediyor. Değişikliklerin ABD Kongresi’ne bildirim yapılmasından 60 gün sonra yürürlüğe gireceği kaydedildi. Türkiye, bu programa 1975’te girmişti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler