İthalat yapılacak ülke az

Türkiye’de patates ithalatı gündemde olsa da diğer ülkelerin elinde yeni mahsulün olmayışı, kendilerine yetmeye çalışmaları, bu ithalatın nasıl yapılacağı konusunda tartışma yarattı.

Yayınlanma: 13.03.2019 - 22:43
Abone Ol google-news

Patates üreticilerinden aldığımız bilgiye göre dünyada patates ithal edecek fazla ülke yok. Edilse bile ithal patatesteki yüksek fiyatlardan dolayı yurtiçindeki fiyatların düşmeyeceği belirtiliyor. İthalat seçenekleri arasında İran ve Mısır var ancak İran’ın depolarında az miktarda kalan patatesi istenilen oranda satmayacağı, Mısır’ın da yeni mahsülünü mayıs sonunda çıkaracağı, ithalatın da sıkıntılı olduğuna işaret etti. Bugün Mısır’da patates fiyatlarının 0.75 Avro/kg olduğuna dikkat çeken bir sektör temsilcisi, “Yeni mahsulün fiyatları ne olur siz tahmin edin. Soğan ithalatının fiyatları geri çekmediğini, yalnızca aşırı yükselmeyi bastırdığını gördük. Patateste bu da olmayacak. Komşu ülkelerin stokları iyice azaldı, herkes kendi ihtiyacını karşılama derdinde” dedi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin de “200 bin tonluk kota, patates ihtiyacının dörtte biri. İthal patatesin gelip gelmeyeceği belli değil” demesi de böyle bir sıkıntının olduğunu doğrular nitelikte.

Öte yandan Pakdemirli, ithal edilecek patatesin, daha önce çalıştığı McCain Food’dan alınacağı iddialarını yalanlandı. Pakdemirli, “Sofralık patates ile dondurulmuş patatesin alakası yok” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler