2019 Ocak’ta inşaat malzemesi ortalama sanayi üretimi, 2018’in aynı ayına göre yüzde 24.3 küçüldü

Müteahhitlerin mevcut banka kredi borçlarının geri ödenmesinde yüksek döviz kurları ve faizler nedeniyle sıkıntıları büyüyor.

Yayınlanma: 04.04.2019 - 22:26
Abone Ol google-news

İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan en büyük sorun finansman oldu. 2018 başında faaliyetleri kısıtlayan nedenler arasında finansman sorunu yüzde 28.6 düzeyindeyken, bu yılın başında yüzde 60.2’ye fırladı. Talep yetersizliği de 2018 başında yüzde 18.6 düzeyindeyken, bu yılın mart ayında yüzde 40.5’e yükseldi.

22 sektör küçüldü

Talep ve satışlardaki gerilemeyle, nakit akışlarında daralma yeni yılda da devam etti. Müteahhitlerin mevcut banka kredi borçlarının geri ödenmesinde yüksek döviz kurları ve faizler nedeniyle sıkıntıları büyüyor. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) “Mart 2019 Sektör Raporu”na göre, 2019 Ocak’ta inşaat malzemesi ortalama sanayi üretimi 2018’in aynı ayına göre yüzde 24.3 küçüldü. Böylece 2018 yılının ikinci yarısında başlayan üretimdeki sert küçülme 2019’da da devam etti. Üretimdeki gerilemede inşaat işlerindeki küçülme ve iç talepteki keskin daralma etkili oldu. Mevsimsellik ve iç piyasa koşullarının bozulmasıyla iç talep daralmaya devam etti.

2019 Ocak’ta 22 alt sektörün tamamında üretim geçen yılın aynı ayına göre geriledi. En yüksek üretim düşüşü yüzde 53.9 ile hazır beton sektöründe oldu. Parke ve yer döşemeleri üretimi yüzde 50.7, merkezi ısıtma radyatörleri ve su kazanları üretimi yüzde 37.8 düştü.

İthalat da düştü

İnşaat malzemeleri ithalatında geçen yılın ikinci yarısında başlayan daralma yeni yılda da sürdü. 2019 Ocak’ta ithalat bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 31.4 geriledi ve 539 milyon dolar oldu. İthalattaki sert düşüş aynı zamanda inşaat işlerindeki küçülmenin de yeni yılda sürdüğünü gösterdi. 2019 Ocak’ta yıllık ithalat uzun yıllar sonra 8 milyar dolar seviyesinin altına inerek 7.8 milyar dolar oldu. Döviz kurlarındaki dalgalanma ve inşaat işlerindeki küçülme ithalatta daralmanın sürmesinde etkisini gösterdi.

2018 Aralık’ta yavaşlayan ve durağanlaşan ihracat artışı bu yılın başında küçülmeye döndü. 2019 Ocak ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 0.6 düşerek 1.61 milyar dolara indi. Böylece ocak ayında son 12 ayın en düşük aylık ihracatı gerçekleşti.

Adalar’da konut fiyatı yüzde 11 arttı

Gayrimenkul değerleme platformu Endeksa.com verilerine göre İstanbul Adalar’da ortalama konut satış fiyatı 725 bin 160 TL, geri dönüş süresi 31 yıl, ortalama metrekare kira bedeli ise 18 TL. 

Adalar’da son 1 yıl içinde satılık konut fiyatlarındaki artış yüzde 10.88 düzeyinde. Bölgede çok sayıda villa ve müstakil evin yanı sıra 1+1’den 5+1’e kadar farklı seçeneklerde konut tipleri bulunuyor. Adalar’da aylık kira ortalaması ise 1.719 TL’yi buluyor.

Türkler inşa etti, Putin açtı

Alman otomotiv devi Mercedes-Benz’in Rusya’daki ilk fabrikası, Türk inşaat şirketi ESTA Construction tarafından 18 ayda tamamlanarak teslim edildi. Yaklaşık 250 milyon Avroluk yatırımla hizmete giren tesisin açılışını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin gerçekleştirdi.

Açılış sonrasında tesisi gezen ve projeyle ilgili yetkililerden detaylı bilgi alan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, tesisin hizmete açılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti.

ESTA Construction Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Demirbilek, söz konusu projenin sadece ESTA Construction için değil aynı zamanda Türk müteahhitlik sektörü için de büyük bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Alman otomotiv devi Mercedes-Benz’in Rusya’daki ilk fabrikasına Sirius ismi verildi. Moskova’nın yaklaşık 40 kilometre kuzeyindeki Esipovo Endüstri 85 hektarlık bir arazi üzerinde hayata geçirilen Sirius’un toplam kapalı alan büyüklüğü 100 bin metrekare.

Gayrimenkulde ‘Blockchain’ dönemi

Dünyanın en büyük bankalarından bazıları, hukuk büroları ve gayrimenkul şirketleri emlak alım satım işlemlerini hızlandırmak için yüzünü Bitcoin’un arkasındaki teknolojiye dönüyor. Barclays Plc, Royal Bank of Scotland Group Plc ve Clifford Chance LLP, blockchain yazılım şirketi R3 destekli Instant Property Network (IPN) tarafından geliştirilen yeni bir platformu test eden 40 şirket arasında bulunuyor. Bir konutun alım satımı için gereken süreyi aylardan haftalara indirebileceğini söyleyen IPN, küresel çapta uygulanması durumunda yıllık 160 milyar dolar tasarruf sağlanabileceğini belirtiyor.

SEKTÖRDEN

Bankaların konut kredisi faiz oranları seçim sonrası bir bir artmaya başladı. Konut kredisi faiz oranları ortalaması yeniden yüzde 1.88’e yükseldi. Uzmanlara göre konut kredilerinde faiz oranları gelecek dönemlerde de artacak.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 2019 Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 1.03, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 2.27, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.71 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 18.70 artış gerçekleşti. Buna göre konut ya da işyeri sahipleri bu ay kiracısına yüzde 18.70 oranında zam yapacak.

Milyonlarca gayrimenkul sahibini yakından ilgilendiren emlak vergisinin birinci taksit ödemeleri 1 Mart’ta başladı. Emlak vergisi birinci taksit son ödeme günü ise 31 Mayıs olarak belirlendi.

Türkiye’de ve dünyanın 50 ülkesinde ısıtma soğutma hizmeti veren DemirDöküm, Marmara Bölgesi’ndeki üç yeni konut projesinin tercihi oldu. Semt Kocaeli, 11’inci Mahalle ve Bahçe Evler projelerinde1200’e yakın daire DemirDöküm ürünleriyle ısınacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler