TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski’ye göre dolarizasyonun nedeni yüksek enflasyon

TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski, “Kısa vadeli çözümler finansal istikrarı yıpratıyor” dedi.

Yayınlanma: 06.04.2019 - 20:20
Abone Ol google-news

 

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski, büyüme ve istihdam için finansal istikrara ihtiyaç olduğunu, finansal istikrar için de önceliğin enflasyonla mücadeleye verilmesi gerektiğini söyledi.

Kaslowski’nin CEO Club toplantısında yaptığı konuşmadan satır başları şöyle:

- Son 4 yılda ekonomik sorunlarımıza hep kısa vadeli çözümler üretmeye çalıştık. Bugün artık daha uzun vadeye odaklanma zamanı.

- Kısa vadeli çözümler finansal istikrarı yıpratıyor.

- Bol ve ucuz para, yüksek borç ve enflasyona yol açar. Kısa vadede büyüme ve istihdamı artıran genişlemeci politikalar, borcun ve enflasyonun da artmasına neden olur. Yüksek büyüme değil, sürdürülebilir yüksek büyüme, sürdürülebilir finansman ve düşük enflasyon ana politika hedefi olmalıdır.

- Finansal istikrarın sağlanması için önceliğimiz enflasyon oranının en kısa sürede düşük tek haneli seviyelere getirilmesi olmalıdır.

Sorunlu kredi çağrısı

- Tasarruf sahipleri birikimlerini enflasyondan koruyabilmek için dövize ya da altına yöneliyor. İş dünyası daha düşük faizli olduğu için dövizle borçlanmayı tercih ediyor. Yüksek enflasyon insanımızı kendi para biriminden uzaklaştırıyor. Kendi para birimimizde uzun vadeli düşük faizli finansmana erişim kısıtlanıyor. Yüksek enflasyon yalnızca hayat pahalılığına ve gelir eşitsizliğine değil, ekonomide dolarizasyona yol açıyor.

- Bugün döviz cinsinden borçlanmanın nasıl büyük bir sorun olduğunu hep beraber görüyoruz. Bu sorunu çözmenin yolu serbest piyasa ilkelerine bağlı kalarak enflasyonu düşürmektir.

- Finansal istikrarı sağlamak için mevcut birikmiş döviz cinsinden borçlar için çözümler üretilmeli. Bunların bir kısmı açık döviz pozisyonlardan dolayı sorunlu krediye dönme potansiyeli taşıyor. Bunların tespit edilip banka bilançolarından çıkarılması için gerekli mekanizmalar oluşturulmalı.

- Kamu maliyesinde şeffaflık artırılmalı, kamu ihale sistemi daha şeffaf ve etkin hale getirilmeli.

- Ekonomik, sosyal ve siyasal pek çok reforma ihtiyacımız var. Bunların en önde gelenleri demokrasi ve hukuk.

‘Finansman bulmakta zorlanıyoruz’

Tekfen Yönetim Kurulu Başkanı Murat Gigin, Körfez ülkeleriyle yaşanan siyasi sorunların müteahhitlik işleri açısından darboğaz ve sıkıntı yarattığını, imza aşamasına gelmiş projelerin nihayete eremediğini söyledi. Jeopolitik gelişmelerin işlerin seyrini domine ettiğini belirten Gigin, Sahraaltı Afrika’da da büyük fırsatlar olduğunu ancak Türkiye menşeli firma oldukları için uluslararası finansman bulmakta zorlandıklarını, Türk bankalarının teminatlarının da kabul edilmediğini söyledi. 

CEO Club toplantısında konuşan Gigin, Rusya ve Çin pazarına ulaşmak için Özbekistan’a tarımsal yatırım planladıklarını, Azerbaycan ve Katar’da da yatırım fırsatlarını değerlendirdiklerini dile getirdi.
Toplantıda konuşan CEO’lar, Türkiye’deki pazar daraldığı için ihracata 
ve dış yatırımlara odaklandıklarını vurguladılar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler