Toplu sözleşme yaklaştıkça Memur-Sen’den, diğer konfederasyonları yok sayan öneriler

Memur - Sen bu kez de yetkili sendika yani kendi üyelerine “artırımlı ikramiye” ödenmesini ya da yetkisiz sendika üyelerine yani diğer konfederasyonlara üye memurlara hiç toplu sözleşme ikramiyesi verilmemesini önerdi.

Yayınlanma: 06.04.2019 - 21:19
Abone Ol google-news

Ağustos’ta yapılacak memur toplu sözleşmeleri yaklaştıkça yetkili konfederasyon olarak masada sendika heyetine başkanlık yapan Memur - Sen’den tepki çeken öneriler gelmeye devam ediyor. Memur toplu sözleşmesini düzenleyen 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Yasası’nın değiştirilmesini isteyen Memur - Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Türkiye Kamu - Sen ile KESK’in toplu sözleşme masasından çıkarılmasını istiyor.

‘En fazla üyeye sahibiz’

“Toplu sözleşmenin dünü, bugünü ve yarını” panelinde konuşan Yalçın, siyasette en çok oyu alanın iktidar olduğunu ancak sendikacılıkta en fazla üyeye sahip konfederasyonun “iktidar değil iktidar ortağı” olabildiğini söyledi. Yetkili sendika ve konfederasyon olmanın değeri ve önemi olmadığı gibi yetkili sendikanın üyesi olmanın da önemi ve değeri bulunmadığını savunan Yalçın’ın, tartışma yaratacak önerisi şöyle:

“Toplu sözleşmeden yararlanmak için sendikalı olmanıza gerek yok. Fakat toplu sözleşmeyi sendikalar imzalıyor. Sendika üyesi olarak emeğin hakkını aramada dayanışmaya dahil olmamak sendikal mevzuatta sorun teşkil etmiyor. Çünkü sendika üyesi olmayan kamu görevlilerinin de toplu sözleşmeden dayanışma aidatı ödemeden yararlanma hakkı var. Yetkili sendika üyesi olmakla yetkisiz sendika üyesi olmak arasında bir fark yok. Her ikisi de aynı miktarda ikramiye alıyor. Oysa ya yetkili sendika üyesi olanlara artırımlı ikramiye ödenmeli ya da yetkisiz sendika üyelerine toplu sözleşme ikramiyesi ödenmemeli.”

‘Adil ve hukuk değil’

Şu anda Memur - Sen en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için yetkili konfederasyon konumunda bulunuyor. Yalçın’ın önerisinin geçerli olması halinde başta Türkiye Kamu - Sen ile KESK olmak üzere diğer konfederasyonlara üye memurlar, bağlı bulundukları sendika yetkili olmadığı için ya daha az ikramiye alabilecekler ya da kendilerine hiç toplu sözleşme ikramiyesi verilmeyecek.
Yalçın, diğer konfederasyonların toplu sözleşme masasından çıkarılmasını da bu kez şu sözlerle dile getirdi:

“Sahada yetki verilmeyenlere, kanunda bir fıkrada yetki verilmesi adil ve hukuki değildir. Elbette bütün konfederasyonlar toplu pazarlığı takip etmeli, fakat kanun sahanın yetki vermediği örgütleri taltif etmemeli.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler