MB, enflasyon beklentisini yükseltti

Merkez Bankası 2014 enflasyon öngörüsünü 1.3 puan artırarak yüzde 8.9'a yükseltti.

Yayınlanma: 31.10.2014 - 10:21
Abone Ol google-news




Merkez Bankası'nın Enflasyon Raporu'nda, enflasyon öngörüsü, 2014 yılı sonunda, orta noktası yüzde 8.9 olmak üzere yüzde 8.4 ile yüzde 9.4 aralığında öngörüldüğü belirtildi.

Merkez Bankası'nın 24 Temmuz'da açıkladığı üçüncü Rapor'da, 2014 enflasyon görünümünün orta noktası yüzde 7.6 düzeyinde olmak üzere, alt sınırı yüzde 6.7 ve üst sınırı da yüzde 8.5’e olarakaçıklanmıştı.

Merkez, enflasyonun 2015 yılı sonunda ise yüzde, orta noktası yüzde 6.1 olmak üzere yüzde 4.6 ile yüzde 7.6 aralığında gerçekleşeceğini tahmin etti.

"Sıkı para politikası sürecek"

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonda belirgin iyileşme olana kadar para politikalarında "sıkı duruş"un süreceğini söyledi.
 
"Enflasyon Raporu"nu sunmak amacıyla düzenlenen toplantıda konuşan Başçı, "Önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin iyileşme sağlanana kadar para politikalarında sıkı duruş sürecek" dedi.
 
Önümüzdeki dönemde enflasyonda ana eğilimin "aşağı yönlü" olacağını da vurgulayan Başçı, kredilerdeki mevcut düzeylerin, orta vadede enflasyon üzerindeki baskıyı azaltacağının altını çizdi.
 
Kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiğini de belirten Başçı, ticari kredilerin bireysel kredilere göre daha hızlı büyüdügüne dikkat çekti.
 
Kredilerdeki bu gelişmelerin cari işlemler açığının dengelenmesi için yürütülen çalışmaları destekleyeceğini de vurgulayan Başçı, "Bu durum 2015'te enflasyonu düşürücü bir faktör olacak" dedi.
 
Sunumunda küresel finans piyasalarındaki gelişmelere değinen Başçı, piyasalarda üçüncü çeyrekte oynaklık aşandığını hatırlattı.
 
Bu dönem içinde ABD Merkez Bankası'nın (Fed) varlık alımları yoluyla piyasaya para sürmeyi sonlandırdığını da belirten Başçı, bu gelişmenin dünya ekonomisinde "çok da çekinildiği kadar" etki yapmadığını vurguladı.
 
Türkiye'nin risk priminin üçüncü çeyrekte diğer gelişmekte olan ülkelere benzer seyir gösterdiğini ifade eden Başçı, küresel pazarlardaki zayıf talebe rağmen ihracatın büyümeyi desteklemeye devam etiğini söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler