Sebze meyvede fiyatlar çift yönlü hareket ediyor

Kuraklık ve don etkisiyle yaşanan rekolte kayıpları nedeniyle yaz aylarında tırmanan meyve ve sebze fiyatları, tezgahlara yeni giren kışlıklarda düşerken, yaz dönemi ürünlerinde yüksek seyir devam ediyor.

Yayınlanma: 31.10.2014 - 12:49
Abone Ol google-news

Pazar ve manav tezgahlarında geçen ay kilosu 1 lira olan soğanın fiyatı bu ay 1.50 liradan başlayarak 3 liraya kadar yükseliyor. Patatesin fiyatı da geçen ay 2.50 lira seviyelerindeyken bu ay 2.50 ile 5.50 lira arasında değişiyor.

Tarla ürünlerinin bitip, yeniden sera ürünlerinin tezgahlara indiği domatesin kilo fiyatı 2.5 liradan yüzde 100 artışla 5 liraya kadar yükselirken, geçen ay kilosu 4 lira olan ıspanağın yüzde 12.5 düşüşle 3.5 liraya indiği görülüyor.

Geçen ayın zam şampiyonu taze soğanın fiyatı ise 2 liradan yüzde 25 düşüşle 1.5 liraya inerken, geçen ay 1.75 lira olan havucun fiyatı bu 2 liraya yükseldi.

MEYVE FİYATLARI

Geçen ay kilosu 4-5 liraya satılan mandalinanın fiyatı, hasat edilen ürün arttıkça yüzde 60 düşüşle 2.5-3 liraya indi.

Kış aylarının vaz geçilmez meyvesi olan elmanın geçen ay 3-5 lira arasındaki fiyatının değişmediği görülüyor. Nar fiyatı ise geçen ay 3 lirayken bu ay yüzde 20'ye yakın yükselişle 3.5 liraya çıktı.

ENFLASYON VE GIDA FİYATLARI

Merkez Bankası da, bugün açıkladığı 4. Enflaslon Raporu'nda, "Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir" görüşünü yineledi ve şu değerlendirmeyi yaptı: "Gıda fiyatlarında yıl içinde yaşanan olumsuz gelişmelerde arz koşulları en temel etken olmuştur. 2015 yılında arz koşulları kaynaklı ek bir olumsuz katkının gelmemesi ve gıda enflasyonunun geçmiş yıllardaki ortalamasına yaklaşması durumunda, enflasyon için bu kanaldan önemli bir düşüş alanı bulunmaktadır."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler