Borçla tüketime teşvik

Kredi borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşenlerin sayısı hızla artarken, hükümet tüketimi canlandırmak için kredi kartı taksit sayısını artırdı.

Yayınlanma: 13.06.2019 - 22:29
Abone Ol google-news

Hükümet seçim öncesinde tüketimi canlandırmak ve ekonomideki küçülmenin yılın ikinci yarısında da devam etmesini önlemek için yeni adımlar attı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan düzenlemelere göre, kredi kartlarında taksitlendirme süresi video, kamera, ses sistemleri ve fiyatı 3 bin 500 TL’nin üzerinde olan televizyon vb. elektronik eşya alımlarında 3 aydan 6 aya çıkarıldı. Fiyatı 3 bin 500 TL’ye kadar olan televizyon alımlarında ise taksit süresi 9 aydan 12 aya yükseltildi.

Taksit sayısı arttı
Kredi kartı taksit süresi buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli ev aletleri vb. elektrikli eşya alımlarında 12 aydan 18 aya; mobilya alımlarında da 12 aydan 18 aya çıkarıldı. Kredi kartı taksit süreleri havayolları ve konaklama ile ilgili yurtiçine ilişkin harcamalarda ise 9 aydan 12 aya yükseltildi.

Kurumsal kredi kartlarındaki genel taksit sınırının da 12 aydan 18 aya; vergi ödemelerinde de 9 aydan 12 aya çıkarılmasına karar verildi.

Oyak Yatırım’ın notunda, yeni düzenlemelerle hükümetin, ekonomideki daralmanın ikinci yarıya uzamaması için toparlanmayı hızlandırmak istediği belirtildi.
BDDK verilerine göre, tüketici kredileri ve bireysel kredi kartları toplamda yıllık bazda mayısta reel olarak yüzde 14.9 oranında daralmıştı. Tüketimdeki düşüş, ekonomide küçülmenin yılın ikinci yarısında da devam edeceği endişelerine neden oluyor.
Düzenleme, talebin artacağı beklentisiyle beyaz eşya, elektronik ve mobilya hisselerine alım getirirken; taksit artırımının sadece yurtiçi harcamalarda geçerli olması nedeniyle gelirlerinin önemli kısmını dış hatlardan elde eden havayollarında ise bir etki yaratmadı. 

3.4 milyon kişi kredi borcunu ödeyemiyor

BDDK tüketimi teşvik ederek ekonomik büyümeyi canlandırmak için kredi kartında taksit sayısını artırırken, yurttaşlar mevcut borçlarını ödeyemiyor. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2019 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 253 bin kişiye çıktı. Bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı 2019 yılı ilk çeyreğinde 2018 yılının aynı dönemine göre yüzde 27 artarak 483 bin kişi oldu.
Mart 2019 itibarıyla bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcunu ödemediği için yasal takipte olan kişi sayısı 3 milyon 409 bin 925’e ulaştı.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon