Türkiye'ye iki ciddi uyarı: Kırılganlık zirvede

Moody’s ve OECD, artan jeopolitik riskler ve sıcak paraya bağımlılığa dikkat çekerek Türkiye için ciddi uyarılarda bulundu

Yayınlanma: 26.11.2014 - 10:48
Abone Ol google-news

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), Türkiye’ye dair gelecek yıl için yüzde 3.2 ve 2016 için yüzde 4 olarak ay başında açıkladığı büyüme tahminlerinde değişiklik yapmadı, bu yıl için büyüme tahminini ise yüzde 3 olarak açıkladı. Kuruluş, bu büyüme oranının Türkiye’deki işsizlik oranının artmasını engelleyecek düzeyde olmadığına işaret etti. Hükümetin Orta Vadeli Plan’ına göre büyümenin 2014 için yüzde 3.3 olması bekleniyor.

Merkezi Paris’te bulunan kuruluş, OECD üyesi ülkeler için hazırladığı ekonomik görünüm raporunda, Avrupa’da bölgesel krizin daha da kötüleşmesi, küresel mali piyasadaki gerilim ve Avrupa pazarındaki toparlanmanın sekteye uğramasının Türkiye’nin genişlemesini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunuldu. Sınır ötesi sorunların siyasi gerginliği artırmasının, güveni zedeleyeceğine dikkati çeken raporda, kısa dönem dış borçların yeniden finanse edilmesinin, uluslararası yatırımcılar açısından Türkiye’yi kırılgan bir hale soktuğu vurgulandı.

Raporda, mali denetim ve şeffaflığın uluslararası standartlarda geliştirilmesinin önemine vurgu yapıldı. Kalıcı rekabet gücü ve dengeli büyüme için özel sektörde verimliliğin artırılması gerektiğine de işaret edildi. Avrupa pazarlarında toparlanma görülmesi durumunda ihracatın ve dışarıdan sermaye akışının artacağı, bunun da büyümeyi olumlu etkileyeceği belirtildi. Rapora göre cari açığın gayri safi milli hasılaya oranı yüzde 5’in üzerinde seyretmeye devam edecek.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Küresel Ülke Risk Grubu Başkanı Alastair Wilson ise ülkelerin 2014 kredi görünümlerinin toplamda durağan olmasına rağmen, paylaşılan bir dizi kırılganlığın farklı bölgelerde ve derecelerde devam ettiğini hatırlatarak “En öncelikli olanı ABD’nin olası faiz artışından dolayı güven şoklarının oluşması” dedi.

Moody’s küresel görünüm raporunda, ABD’nin para politikasının normalleşmesinin, Türkiye gibi borçlu ve güvene dayalı sermaye akışlarına bağımlı olan gelişen piyasalar için riskler oluşturabileceğine dikkat çekildi. Raporda, jeopolitik risklere de değinerek Rusya ve Ukrayna geriliminin ve Ortadoğu’daki krizin, komşu ülkelerde yatırımcı güvenine tehdit oluşturabileceği belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler