Güven sorunu büyüyor

Hem tüketicilerin hem üreticilerin ekonomiye güveni azalıyor. Ekonomik güven endeksi temmuzda yüzde 3.3 düştü ve 80.7’ye geriledi.

Yayınlanma: 30.07.2019 - 20:12
Abone Ol google-news

Hükümet ekonomide kötü günlerin geride kaldığını söylese de, güven sorunu devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekonomik güven endeksi haziranda 83.4 iken, temmuzda yüzde 3.3 azalarak 80.7 oldu. Endeksteki düşüş, geçen yıla göre yüzde 15’i aştı.
Ekonomik güven endeksindeki düşüş, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki düşüşlerden kaynaklandı.
Temmuzda tüketici güven endeksi 57.6’dan 56.5’e, reel kesim güveni 99.6’dan 96.6’ya, hizmet sektörü güveni 85.4’ten 83.5’e, perakende ticaret sektörü güven endeksi 93.2’den 90.4 değerine geriledi. Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği gösteriyor. Endeks, Nisan 2018’den bu yana 100’ün altında bulunuyor.

Kârlar eridi
Öte yandan, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, yılın ilk altı ayında bankaların toplam dönem kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.6 düşerek 24.7 milyar TL’ye geriledi. Dolar bazında düşüş ise yüzde 32.3. Geçen yılın ilk 6 ayında 6.3 milyar dolar olan toplam dönem kârı, bu yıl 4.3 milyar dolara geriledi.
Haziran 2018’de 1 trilyon 512 milyar TL olan TL kredi hacmi, Haziran 2019’da 1 trilyon 507 milyar TL’ye geriledi.


KAPASİTE KULLANIMI DÜŞÜK
İzmit Körfezi’nde 2015’den beri faaliyet gösteren DP World Yarımca Limanı’nın demiryolu bağlantısı dün düzenlenen törenle hizmete girdi. Liman bu sayede Kars-Tiflis-Bakü Demiryolu ile Hazar Denizi’ne, oradan da Çin’e bağlanmış oldu.

DP World Yarımca Limanı Üst Yöneticisi (CEO) Kris Adams, ekonomideki zorlu koşullara rağmen limanda yüzde 60 kapasiteyle çalıştıklarını söyledi. 2020 yılı başında yüzde 30 kapasite artışına gideceklerini belirten Adams, bu yıl ve gelecek yıl değil ama önümüzdeki dönemde yatırımlarının karşılığını alacaklarını söyledi. İthalat hızla düşerken ihracatın artmasının yarattığı dengesizliğin taşımacılıkta maliyetleri artırdığına dikkat çeken Adams, içinde bulundukları Marmara’daki limanlarda ortalama kapasite kullanımının yüzde 43 olduğunu söyledi. Limanlarda kapasite kullanımı düşük. l 


ALBAYRAK KENDİNİ BAŞARILI BULUYOR!
Ekonomi son bir yılda ekonomik krize girerken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bir yıllık görev süreciyle ilgili değerlendirmede “Türkiye son bir yılda çok güçlü politika başarısı ortaya koydu, reform niteliğinde bir yılı geride bıraktık” dedi.

TCMB’nin faiz indirimine dair de konuşan Albayrak, “Önümüzdeki hafta faizdeki düşüş eğiliminin daha da iyileşme yönünde olacağını çok daha somut göreceğiz. Kamu bankalarından ağustos ayı itibarıyla çok daha somut, net adımları daha kısa sürede göreceğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.
Bu yıl pozitif büyüme olacağını öne süren Albayrak, yıl başında yüzde 1.8 olarak belirlenen bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 3’ün altında kalacağını söyledi.
Albayrak ayrıca, Kurban Bayramı tatilinin uzatılmasına olumlu bakmadığını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler