Giyimi ‘komşu’ çarptı

Hem ticaret savaşları hem komşu ülkelerle sorunlar, satışları olumsuz etkiledi

Yayınlanma: 30.07.2019 - 20:17
Abone Ol google-news

Gıyaseddin Eyyüpkoca

Laleli Sanayici ve İş İnsanları Derneği (LASİAD) Başkanı Gıyasettin Eyyüpkoca, “Geçen sene Laleli’de resmi ve gayri resmi rakamları topladığımızda 4.5-5 milyar dolarlık hacim vardı. Bu yıl sonunda da benzer bir rakam bekliyoruz. İlk 6 aydaki satışlar beklentimizin altında kaldı” dedi.
Ticaret savaşlarının getirdiği gerginliklerin kendilerine de yansıdığını, bunun yanında komşu ülkelerle olan sıkıntıların da satışa olumsuz etki ettiğini belirten Eyyüpkoca şöyle devam etti:

Yüzde 40 azaldı
“ABD-Rusya ve ABD-Çin arasındaki didişmenin bizim ticaretimize de direkt yansımaları var. Rusya’da bir küçülme olduğu zaman biz de etkileniyoruz. Harcama dengesinin değişmesinden dolayı Laleli’den alımlar yüzde 40 azaldı. Suudi Arabistan’ın da Türkiye’ye karşı farklı bir duruşu var, vatandaşlarına ‘Türkiye’ye gitmeyin, alışveriş yapmayın, güvenli değil’ gibi çağrılar yapıyor. Bu, özellikle abiye çalışan birçok üreticiyi zorluyor. İran’ın ambargoya tabi olması Laleli, Merter, Osmanbey gibi birçok bölgeyi ciddi etkiliyor çünkü İran sezon sonu stoklarımızı eritme noktasında bizim için elzem pazarlardan biriydi. Sezon sonu malını satamaz olduk.”
Öte yandan, yolcu beraberindeki eşyanın ihracat kapsamına alınmasının Laleli’de yeni bir dönemin kapısını açtığını ifade eden Eyyüpkoca, mikro ihracat uygulaması ile Laleli’nin ticaretine 3 milyar dolar değer katacaklarını söyledi. Eyyüpkoca’nın verdiği bilgiye göre bu yıl Laleli Shopping Festivali 5-9 Ağus-tos’ta yapılacak. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler