Konutların yarısında DASK bulunmuyor

17 Ağustos 1999 Marmara depreminde yaşanan büyük acılara rağmen, zorunlu deprem sigortasına sahip konut oranı henüz yüzde 51.7.

Yayınlanma: 12.08.2019 - 20:41
Abone Ol google-news

Yüzde 49.9
1. derece risk altındaki Denizli’de DASK oranı

On binlerce kişinin ölümüne, kalıcı sakatlıklar ve Türkiye ekonomisini sarsan büyük zararlara neden olan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin üzerinden 20 yıl geçti.
Geçen hafta Denizli’de yaşanan ve çok sayıda evin yıkılmasına yol açan deprem, nasıl bir coğrafyada yaşadığımızı bir kez daha ortaya koyarken, Marmara depremi sonrası uygulamaya konan zorunlu deprem sigortasının güncel sonuçları ise Türkiye’deki konutların sadece yüzde 51.7’sinin kapsama alındığını gösteriyor.
Doğal Afet Sigortaları Kurumu’nun (DASK) güncel verilerine göre, bugün Türkiye çapında 17 milyon 661 bin 690 adet olarak hesaplanan konut sayısının yüzde 51.7’si zorunlu deprem sigortasına sahip. Sigortalı konut sayısı 9 milyon 132 bin 474 adede ulaştı. Prim üretimi de 1.2 milyar lira düzeyinde. Güncel veriler şöyle:

Eskiler sigortasız
- Bölge bazında en yüksek sigortalılık oranı yüzde 62.3 ile Marmara’da. İkinci sırada yüzde 52.4 ile Ege var.
- Sigortalılık oranı Akdeniz’de yüzde 45.3, Karadeniz’de yüzde 43.2, Doğu Anadolu’da yüzde 38.3, Güneydoğu Anadolu’da yüzde 37.7.
- Eski konutlarda zorunlu deprem sigortası daha az kullanılıyor. İnşaat yılına göre en çok poliçe üretimi yüzde 50.99 (4.7 milyon adet) ile 2007 ve sonrası yapılan konutlarda.
- 1975 ve öncesi inşa edilen konutlarda ise bu oran yüzde 4.43. Bu dönem yapılan konutların sadece 404 bin 171 adedinin zorunlu deprem sigortası var.


25 BİN DOSYA İÇİN ÖDEME
DASK verilerine göre, 2000 yılından bu yana gerçekleşen 658 deprem için 25 bin 289 dosya üzerinden 191 milyon liralık hasar ödemesi yapıldı. Ayrıca, 12 Ağustos itibarıyla bu yıl yaşanan 31 deprem için DASK, 828 dosya üzerinden 3.2 milyon liralık ödeme gerçekleştirdi. Yine 2000’den buyana en çok ödeme yapılan bölge, 2011’deki Van depremi nedeniyle 145 milyon lira ile Doğu Anadolu oldu.


'KEFALET' İÇİN ÖNEMLİ UYARI

TOBB Sigortacılık Müdürlüğü, kefalet sigortası faaliyet ruhsatı olmayan Royalist Sigorta Aracılık Hizmetleri AŞ, EFG Royal Insurance ve Royal Sigorta isimli şirketler tarafından bu tür poliçeler düzenlendiğinin anlaşıldığını ve 5684 sayılı Kanun’a göre kefalet branşında ruhsatı bulunan şirketlerin poliçe düzenleyebileceğinin altını çizdi.
Hazine’den iletilen açıklamada, yetkili olan sigorta şirketlerinin güncel listesine “https://www.hmb.gov.tr/sigorta-sirketleri” linkinden ulaşılmasının mümkün olduğu belirtildi.


ETKİNLİK SİGORTASI PAZARINA İLGİ BÜYÜK

Konser, festival, konferans, karnaval, spor ve tiyatro gibi etkinliklere artan ilgi sigorta şirketlerini de harekete geçirdi. Bu sigorta paketleri, izleyicilerin ya da sanatçıların başına bir kaza gelmesi, dekor sahne, etkinlik yeri, orkestra, müzik entstrümanlarının zarar görmesi, etkinlik iptali veya ertelenmesine ilişkin yaygın karşılaşılan riskleri teminat altına alıyor.
IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Genel Müdürü Murat Çiftçi, “Sigorta şirketlerimiz etkinlikle ilgili detay bilgiye sahip olduklarında, sigortalının ihtiyacına en doğru şekilde hizmet edebilecek poliçeyi çıkarma konusunda istekliler” dedi. Çiftçi’ye göre organizatörlerin en büyük korkulu rüyası organizasyonun kısmen ya da tamamen iptal olması.


AKSİGORTA SEKTÖRDE SINIRLARI ZORLAYACAK

Aksigorta, ilk altı ayda toplam prim üretimini geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27.9 artışla 2.1 milyar liraya, net kârını ise yüzde 66 artırarak 168 milyon liraya çıkardı. Aktif büyüklük 4.2 milyar TL’ye ulaştı.
Sonuçları değerlendiren Genel Müdür Uğur Gülen, “bambaşka” bakış açısıyla sektörde sınırları zorlayacaklarını vurguladı. Bu yıla çok güçlü başladıklarını dile getiren Gülen, şöyle devam etti: “İnovasyon, analitik, yapay zekâ ve yeni teknolojiler önümüzdeki dönem için öncelikli yatırım alanlarımız arasında yer alıyor. Ağırlıklı olarak odaklandığımız yapay zekâ teknolojilerinden maksimum verimi almayı hedefliyoruz.”

SEKTÖRDEN

- Generali Sigorta Üst Yöneticisi (CEO) Maurizio Pescarini, Genertel ve Genertel Hayat’ın yeni CEO’su oldu. Pescarini, 31 Ağustos itibarıyla Türkiye’den ayrılacak.
- Sigorta Cini, Osmaniye ve İskenderun’da açtığı 2 mağazasının ardından Adana’da da 2 mağaza açtı. Böylece şirket 18 ilde 39 mağazaya ulaştı.
- Demir Sağlık ve Hayat, Türk Telekom ile yeni bir işbirliğine imza atarak, Türk Telekom Prime üyelerine seyahat sağlık sigortası hizmetini yüzde 70 indirimle sunacak.

HOWDEN'DEN DENİZ ATAĞI

Howden Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Denizcilik Sigortaları Lideri Bozidar Ljubisavljevic, Türkiye’de denizcilik sigortaları alanındaki yetkinliklerini artırdıklarını ve özellikle armatörlerin gemilerinin işletilmesi esnasında karşılaştıkları zorluklarla ilgilendiklerini söyledi.
Başta su araçları sorumluk ve tekne/makine sigortaları olmak üzere birçok alanda önemli birikimleri olduğunu ve bunu Türkiye’ye taşıyacaklarını belirten Ljubisavljevic, “İkinci amacımız, müşterilerimizin masraflarını yönetmelerine ilişkin çözümler geliştirmek” dedi. Denizcilik sigortaları primleri küresel çapta 28.5 milyar dolara ulaştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler