Türkiye ekonomisi yüzde 1.5 küçülecek

ABN Amro’ya göre, Türkiye ekonomisine ilişkin güven bir yıl öncesine göre arttı, ancak sıkıntılar halen sürüyor. Gelecek yıl ekonomi yüzde 2.5 büyüyecek.

Yayınlanma: 15.08.2019 - 21:44
Abone Ol google-news

Hollandalı banka ABN Amro’nun kıdemli gelişen piyasalar ekonomisti Nora Neuteboom, hazırladığı raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin güvenin bir yıl öncesine göre arttığını, ancak sıkıntıların halen sürdüğünü söyledi.
Raporda, ekonominin 2019 yılında yüzde 1.5 daralacağı, 2020’de ise yüzde 2.5 büyüyeceği tahmininde bulunuldu.
Merkez Bankası’ndan gelen son verilerin, temel olarak kamu bankalarından olmak üzere, diğer bir kredi genişlemesi durumunu işaret ettiğini kaydeden Neuteboom, bunun da kısmen deflasyonist baskıları gidereceğine dikkat çekti. Neuteboom, Türkiye’nin, temmuz ayında Güney Afrika’daki yüzde 2 ve Brezilya’daki 2.5 ile karşılaştırıldığında yüzde 3 civarındaki reel faizinin, artan riskler dikkate alındığında, Türkiye’nin adım atması için çok fazla ilave alan bulunmadığını vurguladı. Raporda, tüm bunlarla birlikte, Merkez Bankası’nın finansal istikrarı korumak için faiz mekanizmasından başka araçlar kullanmaya çalışıyor göründüğünü ve bu nedenle ileride faizleri düşürme konusunda daha fazla isteklilik olabileceği ifade edildi.
Öte yandan küresel belirsizliklerden olumsuz etkilenen Alman ekonomisinde GSYİH ikinci çeyrekte yüzde 0.1 küçüldü. Alman Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, son verilerin alarm verici olduğunu ve bir uyarı sinyali anlamına geldiğini belirterek, resesyon tehlikesine karşı önlemler alınacağını açıkladı. 


RESESYON ALARMI

ABD ve İngiltere’de finansal piyasalar ekonomik görünüm için uyarı niteliğinde sinyaller vermeye başladı.
BBC’de yer alan analize göre, piyasalarda “ters verim eğrisi” olarak bilinen olay gerçekleşiyor. Yani 10 yıllık tahvillerin faizi, 2 yıllık tahvil faizlerinin altına inmiş durumda. Bu ülkelerin hazineleri için 10 yıl vadeli borç almak, 2 yıllık borç almaktan daha ucuz. Bu, tahvil piyasasında çok sık görülen bir durum değil. Genelde bu tablo ekonomik daralma ya da yavaşlama öncesinde ortaya çıkıyor.
ABD ve İngiltere’de faiz eğrilerinde görülen son gelişmeler resesyon alarmı olarak algılanıyor. Piyasa oyuncuları geçmiş yıllarda yaşanan benzer faiz değişimlerin resesyonların takip ettiğini hatırlatarak durumun ciddiyetinden bahsediyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler