Akıllı tekstilde hedef büyüttü

Zorlu Holding, “Akıllı Hayat 2030” ile teknik tekstile odaklanırken BMW, Audi gibi devlere üretim yapıyor.

Yayınlanma: 21.08.2019 - 19:52
Abone Ol google-news

Ömer Yüngül - Necat Altın

Tekstili gelecekte katma değer yaratacak en kritik sektörlerden biri olarak gördüklerini belirten Zorlu Holding üst yöneticisi (CEO) Ömer Yüngül, Zorlu Tekstil Grubu’nun cirosunun yüzde 20’sini oluşturan akıllı tekstilin payını 2025’te yüzde 50’ye yükseltmeyi hedeflediklerini açıkladı. Yüngül, “Akıllı tekstile yaptığımız yatırımlarla, tekstilde küresel gündemi belirleyen şirketlerden biri olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Yüngül ve Zorlu Holding Tekstil Grubu Başkanı Necat Altın, holding olarak oluşturdukları “Akıllı Hayat 2030” vizyonu çerçevesinde yaptıklarını ve projelerin bazılarını “Kendini temizleyen storlar, anti bakteriyel kumaşlar, giyilebilir teknolojiler, kesilemez eldivenler, pet şişe ve geri dönüşümlü polyester iplikten üretilen perdeler, tarım ürünleri ile üretilen iplikler, balık pullarından elde edilen kolajen içerikli lifler” şeklinde özetlediler.
Tekstil Grubunun 2 şirketi var: Korteks Bursa’da polyester iplik üretimi yapıyor. Avrupa’nın en büyük üreticisi. BMW, Audi gibi otomotiv firmalarının tavan iplikleri burada üretiliyor. Türkiye’nin iplik ihtiyacının yüzde 17’sini karşılıyor.
ZorluTeks ise Lüleburgaz’da ev tekstili üretimi gerçekleştiriyor. Zara Home, İkea, Mark and Spencer gibi dünya devleri için üretim yapıyor. Grup bünyesinde toplam 7 bin kişi çalışıyor. 200 milyon dolar tutarında ihracat gerçekleştirdiklerini belirten Yüngül, dünyada 160 milyar dolara ulaşan akıllı tekstil pazarının, 2025 yılında 475 milyar dolara, 2030’da ise 3 trilyon dolara ulaşmasının öngörüldüğünü vurguladı.
Yapılan öngörüler akıllı tekstil pazarının 2025 yılında dünyada 475 milyar dolara, aynı ivme ile devam ederse 2030’da da 3 trilyon dolara ulaşacağını gösteriyor. Türkiye için henüz emekleme aşamasında olsa da bugün küresel akıllı tekstil pazarı 160 milyar dolara yaklaşmış durumda.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler