Sefalet dayatılıyor

Emekçiler yoksulluk sınırının yüzde 40’a yakın arttığı bir dönemde hükümetin önerdiği zam teklifinin yok hükmünde olduğunu haykırdı.

Yayınlanma: 27.08.2019 - 19:32
Abone Ol google-news

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Birleşik Kamu-İş üyesi memurlar, hükümetin zam teklifini protesto etmek amacıyla Türkiye genelinde iş bıraktı.
Emekçiler başta İstanbul, Ankara, İzmir’de olmak üzere birçok ilde alanlara inerken, hükümetin yaptığı maaş teklifine tepki gösterdi. Bir önceki toplu sözleşmeden beri yoksulluk sınırının yüzde 38 artarak 4 bin 990 TL’den 6 bin 706 TL’ye çıktığına işaret eden memurlar, iğneden ipliğe zam furyasının hız kesmeden devam ettiğini vurguladı. Kamu emekçileri alanlarda, “3 milyon kamu emekçisine, 2 milyon kamu emekçisi emeklisine sefalet artış oranları dayatan, temel hiçbir sorununu çözmeyen, aksine hepimizle alay edilen bu teklif sahiplerine buradan sesleniyoruz, bize reva gördüğünüz bu teklif bizim için yok hükmündedir” diye haykırdı.
Ankara’da konuşan Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Mehmet Balık, 4 konfederasyonun hep birlikte eylem yapması gerektiğine işaret ederek, “Memur-Sen’in de bu eyleme destek vermesi gerekirdi. Daha kuvvetli bir birliktelik oluşturulabilirdi” dedi. Balık, öğretmenlerin izinde olmaları nedeniyle iş bırakma eyleminin daha çok yerel yönetimlerde gerçekleştiğini, buralarda katılımın yüksek olduğunu söyledi.

İnsanca yaşam
Birleşik Kamu-İş olarak 1.5 gün iş bırakma eylemi yaptıklarını belirten Balık, “Buçuklu zam oranlarını kabul etmiyoruz. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir yerde bu zam oranları kamu çalışanlarına katkı sağlamaz” dedi.
KESK, “İnsanca bir yaşam, güvenceli iş, güvenceli gelecek için g(ö)revdeyiz” diyerek, iş bıraktı. Ankara’daki eylemde polis engeli vardı. Sakarya Caddesi’nde açıklama yapmak isteyen KESK üyeleri, “valilik tarafından izin verilmediği” gerekçesiyle engellendi. Görüşme sonrasında KESK üyeleri Mithatpaşa Caddesi’ne yönlendirildi. KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nusret Sulkalar, gerçek enflasyonun yüzde 30’ları bulduğu koşullarda hükümetin, 20 milyonluk devasa bir kitleye “sefalet, yoksulluk, güvencesizlik” teklif ettiğini bunu kabul etmeyeceklerini vurguladı.
KESK üyelerinin İstanbul’daki toplanma merkezi Kadıköy Belediyesi önü oldu. KESK Eğitim Sen İstanbul 8 No’lu Şube Başkanı Zeliha Baksi “Bizi yok sayan, alay eden teklifler sunanlara karşı haklarımız korumak için, insanca bir yaşam, güvenli iş, güvenli gelecek için iş bırakıyoruz” dedi.
KESK Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şubesi’de Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde “Sefalet zammı değil, insanca yaşayacak ücret istiyoruz” pankartını açarken, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesini istedi. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler