Dar gelirliye ev bahane inşaata yatırım şahane

Hükümet her fırsatta kaynakları inşaata yönlendirmek için teşvik paketleri açıklıyor, faiz indirimlerine gidiyor. Açlık sınırının da altında gelir elde eden yurttaşın bu kriz ortamında ev sahibi olması imkânsız.

Yayınlanma: 08.11.2019 - 00:30
Dar gelirliye ev bahane inşaata yatırım şahane
Abone Ol google-news

En düşük gelir grubuna sahip yurttaşlar toplam harcamalarının yüzde 31.4’ünü konut ve kiraya yapıyor. Açlık sınırının 2 bin 50 TL, yoksulluk sınırının ise 7 bin TL’yi aştığı ortamda hükümet dar gelirliyi konut sahibi yapmak için düşük faizli bir proje başlatacağını duyurdu.

Evine ekmek götürmekte zorlanan, doğalgaz, elektrik ve gıda ürünlerine gelen fahiş zamlar nedeniyle yükü ağırlaşan yurttaşın ev almak için para bulmasına ise imkânsız gözüyle bakılıyor. Asgari ücretin 2 bin 20 TL olduğu, her 10 kişiden 7’sinin borçlu olduğu Türkiye’de hükümet “müjde” adı altında dar gelirliyi yeni borç almaya davet edecek. 

20 YIL VADELİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nın toplantısında yaptığı konuşmada dar gelirli ve asgari ücretli vatandaşlara konut kampanyası başlatacaklarını duyurdu. Albayrak, bugüne kadar Türkiye’de uygulanmış tarihin en düşük faiz oranını uygulayacaklarını ve her yıl en az 100 bin vatandaşı ev sahibi yapacaklarını iddia etti. Albayrak, “Asgari ücretli, dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapacak bir modelin finansman altyapısını tamamladık. 20 yıl vadeyle ve bugüne kadar Türkiye’de uygulanmış tarihin en düşük faiz oranı ile kira hatta kiradan daha ucuz bir maliyetle bu gelir grubundaki vatandaşlarımızı ev sahibi yapacak finansal altyapıyı tamamladık” dedi. Albayrak, TOKİ’nin de içinde yer alacağı modelin, evlerin modelleri, şehirleri, uygulama şartları gibi tüm ayrıntılarını, bu ay bitmeden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde özel bir programla vatandaşlara anlatacaklarını duyurdu.

Albayrak, söz konusu modelin diğer sektörlere önemli katkıları olacağını anlatarak  “Bunlar tabii başlangıç, inşallah çok daha güçlü adımlarla çok daha güzel müjdeleri önümüzdeki dönemde anons edeceğiz” dedi. 

PARA BARINMAYA GİDİYOR

Temel gelir kaynağı maaş, ücret, yevmiye geliri olan hanehalkları; konut ve kira harcamalarına yüzde 22.4 pay ayırmak durumunda.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, nüfusun, yüzde 70.4’ü konut alımı ve konut masrafları dışında taksit ödemeleri veya borçları olduğunu, yüzde 58.3’ü evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını karşılayamadığını ve yüzde 11.5’i konut masraflarının hanelerine çok yük getirdiğini vurguluyor. Nüfusun yüzde 59’u kendilerine ait bir konutta otururken, yüzde 39.6’sı konutunda izolasyondan dolayı ısınma sorunu, yüzde 36.2’si sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçevesi gibi sorunlar yaşıyor. 

Hükümet son yıllarda inşaat sektörünü içine girdiği darboğazdan çıkarmak için sayısız teşvik paketi, tapu, harç indirimlerini devreye koydu. Devlet bankaları zararına konut kredisi vermelerine rağmen konutta alıcı bulmak mümkün olamıyor. Son iki yılda inşaat sektöründe çalışan 600 bini aşkın kişi işini kaybetti. 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler