Türkiye’nin özellikle üretim, sanayi ve tarım altyapısını güçlendirmesi gerekiyor

Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu: Bu yıl ekonomik açıdan öngörüde bulunmanın zor olduğu bir dönemi geride bırakıyoruz. Şirketler için bir yandan planlı, temkinli davranırken, bir yandan da değişimlere açık ve esnek olabilmek büyük önem taşıyor.

Yayınlanma: 25.11.2019 - 00:09
Abone Ol google-news

Bünyesinde Migros, Anadolu Efes, McDonald’s, Anadolu Isuzu gibi şirketleri barındıran Anadolu Grubu İcra Başkanı Hurşit Zorlu, Türkiye’nin geleceğe emin adımlarla ilerlemesi için özellikle üretim, sanayi ve tarım altyapılarını güçlendirmesi gerektiğine işaret etti. Zorlu, “İnovasyon ve teknoloji alanında yatırımlar yapmamız, her alanda üreten bir ülke haline gelmemiz gerekiyor” dedi.

Grubun satış gelirlerinin yüzde 90’ının bira, meşrubat ve Migros’tan elde edildiğini vurgulayan Hurşit Zorlu ile Türkiye ekonomisini ve Anadolu Grubu’nun hedeflerini konuştuk.

66 ÜRETİM TESİSİ

- 2019’un sonuna yaklaştık. Bu yıl Anadolu Grubu açısından nasıl geçiyor, hedeflerinize ulaşabilecek misiniz?

- 2019, makro dengelerdeki değişimlere rağmen büyümemizi başarıyla sürdürdüğümüz, şirketlerimiz bünyesinde yatırımlarımızı yaptığımız ve gelecek odaklı çalışmalarımızda önemli aşamalar kat ettiğimiz bir yıl oldu. Portföyümüzün büyük bir bölümünü oluşturan hızlı tüketim malları pazarlarında 2019’un ilk dokuz ayında güçlü satış ve operasyonel kârlılıklar elde ederken, faaliyet gösterdiğimiz diğer sektörlerde ihracata daha çok yöneldik ve ciro büyümemizi sürdürdük. Tüm operasyonlarımızda temkinli ve etkin finansal yönetim anlayışımızı, kararlılık ve hassasiyetle ele alarak sürdürülebilir büyüme hedefimiz doğrultusunda emin adımlarla ilerliyoruz.

Bugün 19 ülkede, 80’e yakın şirket, 66 üretim tesisi ile faaliyetlerimizi bira, meşrubat, perakende, tarım, otomotiv, kırtasiye, hızlı tüketim restoranı, gayrimenkul ve enerji olmak üzere 9 sektörde ve geniş bir coğrafyada sürdürüyoruz. Gelirlerimizin yaklaşık yüzde 32’si yurtdışı operasyonlarımız kaynaklı olup  2019 yılı yurtdışı operasyonlarında Rusya ve Ukrayna bira operasyonları seviyesinde yaptığımız birleşme ile yaratılan sinerjinin meyvelerini toplamaya başladığımız ve bira operasyonlarımızın sonuçlarımıza önemli katkıda bulunduğu bir yıl oldu. Meşrubat faaliyetlerimizde operasyonel ve finansal performansımızı üçüncü çeyrekte de sürdürdük. Migros’ta ise hızlı tüketim malları pazarında modern kanallarda ve toplamda pay kazanımları devam ediyor. Bira, Meşrubat ve Migros Grup ciromuz ve kârlılığımızın yüzde 90’ını oluşturuyor. 

AĞIRLIK İHRACATTA 

- Bu yıl özellikle otomotiv, inşaat ve enerji sektörleri açısından iyi geçmedi, bu sizin şirketleri nasıl etkiledi?

- Yurtiçi talebin kısıtlı olduğu otomotiv sektöründe faaliyet gösteren şirketlerimizden Anadolu Isuzu özellikle 2018’de kârlı yurtdışı pazarlara yönelerek yurtiçi talepteki durgunluğu telafi etmeyi başardı. Anadolu Isuzu, 2018’de son 24 yılın en yüksek yurtdışı satış seviyesine ulaşırken, 2019’da da ihracat odağını sürdürüyor. Anadolu Grubu’nun inşaat sektöründeki şirketi AND Gayrimenkul, sahip olduğu araziler üzerinde geliştirdiği yüksek nitelikli konut ve ticari projeleri ile bilinen bir marka haline geldi. AND Pastel’in yüzde 70’lik satışını gerçekleştirmiştik. AND Kozyatağı binamızda da kiralama çalışmalarımız devam ediyor. Enerji sektöründe projelerimiz hidroelektrik santrallarına odaklandı. Gürcistan’da kurulu Paravani HES projemiz hem Türkiye hem de Gürcistan için enerji sağlıyor.

ZOR DÖNEM GERİDE KALIYOR

- Türkiye ekonomisi ile ilgili genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

- Bu yıl ekonomik açıdan öngörüde bulunmanın zor olduğu bir dönemi geride bırakıyoruz. Ülkemiz ve dünyamız çok hızlı değişebiliyor. Şirketler için bir yandan planlı, temkinli davranırken, bir yandan da değişimlere açık ve esnek olabilmek büyük önem taşıyor. Ülke olarak, devletimiz ve iş dünyası başta olmak üzere tüm paydaşların elbirliğiyle geleceğimize odaklanıp gerekli yatırımları yapmamız gerektiğini her zaman vurguluyoruz. Ülkemizin geleceğe emin adımlarla ilerlemesi için özellikle üretim, sanayi ve tarım altyapılarımızı kuvvetlendirmemiz, inovasyon ve teknoloji alanında yatırımlar yapmamız, her alanda üreten bir ülke haline gelmemiz gerekiyor.

80 BİN ÇALIŞAN

- Yıl sonu ciro, istihdam rakamınız ne olacak?

- 2019 dokuz aylık dönemde konsolide bazda satış gelirlerimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 artışla 38.9 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. 2019 sonunda da faaliyet gösterdiğimiz başlıca sektörlerde çift haneli ciro ve faaliyet kârlılığı büyümesini sürdürmeyi hedefliyoruz. Yaklaşık 80 bin kişiye istihdam sağlıyoruz.

- Anadolu Grubu olarak siz gelecek odaklı ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

- Dünyada meydana gelen gelişmeleri çok yakından takip ediyor, yenilikçi çalışmalarla her alanda kaslarımızı kuvvetlendiriyor, dijital dönüşüme ve yeni teknolojilere yatırım yapıyoruz. Diğer taraftan, geleceğimize yönelik odaklandığımız konuların ana çerçevesini sürdürülebilirlik kavramı oluşturuyor. Holding olarak, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları paralelinde çizdiğimiz yol haritası kapsamında bu yıl kapsamlı bir çalışma hayata geçirerek “Anadolu’dan Yarınlara Anadolu Grubu Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Uyumluluk Raporu”muzu yayımladık. Bu çalışmanın yol göstericiliğinde hem geleceğe yönelik hedef ve stratejilerimizi gözden geçiriyor hem de Kalkınma Amaçlarına yönelik farkındalığı artırarak katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

TEMKİNLİ DURUŞ

- Bu dönemde ekonomideki hangi gelişmeler sizi zorluyor, ileriye dönük öngörü yapabiliyor musunuz?

- Önümüzdeki dönemde şirketlerimizin tamamında pozitif güçlü nakit akımı yaratma önceliğimizi uygulamaya devam ediyoruz. 2020 içinde geçerli bu ana hedefe ek olarak temkinli ve etkin risk yönetim anlayışını tüm operasyonlarımızda hassasiyetle ele alıyoruz. Ağırlıklı faaliyetlerimiz olan tüketici ürünleri ile ilişkili sektörlerde odaklanmamızı sürdürürken portföy kalitemize uygun yurtiçi ve yurtdışı yatırım fırsatlarını her zaman olduğu gibi değerlendirmeye devam edeceğiz.

ODAĞIMIZ TÜKETİCİ ÜRÜNLERİ

- Bundan sonraki dönemde özellikle odaklanacağınız bir sektör olacak mı ya da küçülmeyi planladığınız alanlar var mı?

- Portföyümüzde en yüksek paya sahip olan ilk 3 segment; Bira, Meşrubat ve Migros satış gelirlerimizin yaklaşık yüzde 90’ını oluşturuyor. Anadolu Grubu olarak ana faaliyet alanlarımız tüketici ürünleri odaklıdır. Bu alanlarda yurtiçinin yanı sıra yurtdışı operasyonları da başarılı şekilde yürütüyor olmamız dolayısıyla coğrafi risklerden korunmak açısından önemli bir avantaj yaratmış bulunuyoruz. Bu üç alanın dışında özellikle tarım, otomotiv ve kırtasiye operasyonlarımızla değer yaratmaya devam ediyoruz.

- Migros tarafında mağaza sayısı kaça çıktı, yurttaşın gelirinin düştüğü bir dönemde tüketici alışkanlıkları nasıl şekilleniyor?

- Migros, Türkiye’nin 81 ilinde bugün itibarıyla 2 bin 148 mağazasıyla hizmet veriyor. Türkiye’deki hanelerin yüzde 89’una ulaşmış durumda. İlk dokuz ayda konsolide satışlarını yüzde 24.7 artırarak satışlarını 17.2 milyar TL’ye ulaştırdı. Hem müşteri sayısını hem de pazar payını arttırdı. Tüketicilerin güvenilir gıdaya yöneldiği ortamda Migros en büyük taze satıcısı konumunda. Yapılan pazar araştırmaları ve fokus grup çalışmalarında müşterinin e-ticaretteki en temel beklentisinin güven olduğunu görüyoruz. Migros Sanal Market’in bugün 3 milyonu aşan kullanıcısı var. Migros, yeni mağaza yatırımlarıyla müşterilerine daha da yakınlaşacak.

BİRA SATIŞI YÜZDE 6 ARTTI

- Bira tarafında durum nedir? Bu alanda yeni yatırım olacak mı?

- Anadolu Efes, Türkiye’den çıkan en büyük hızlı tüketim ürünleri şirketi olarak 50 yıldır tüketicilerin beklentilerine en iyi şekilde cevap verebilmek için kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Dünya markalarını portföyüne katarak büyümesini sürdürüyor. Satış hacmi bakımından 2018 itibarıyla Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın altıncı, dünyanın ise en büyük 16’ncı bira şirketi konumunda. Bira toplam satış hacmimiz 2019 ilk 9 ayda yüzde 6’nın üzerinde büyüme gösterdi. Türkiye, Rusya, Bağımsız Devletler Topluluğu, Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerinden oluşan geniş bir coğrafyada, 60’a yakın marka ile 70’ten fazla ülkede 300 milyonu aşan bir tüketici kitlesine ürün ve hizmet sunuyor. Faaliyet gösterdiğimiz yurtdışı pazarlarımız Rusya, Kazakistan, Ukrayna, Gürcistan ve Moldova’da da pazar lideri olarak operasyonlarımıza devam ediyoruz.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler