30.8 milyar liralık operasyon başladı

Bugünkü rakamlarla, birleşme sonrası kamuya ait sigorta şirketlerinin prim üretimi 8.6 milyar lira, bireysel emeklilik şirketlerinin yönettiği fon toplamı 22.2 milyar liraya ulaşacak.

Yayınlanma: 17.12.2019 - 02:00
30.8 milyar liralık operasyon başladı
Abone Ol google-news

Türkiye Varlık Fonu (TVF), kamu bankalarının kontrolünde bulunan sigorta şirketlerinin TVF çatısı altında birleştirilmesi projesini yürüttüklerini açıkladı. 

Buna göre, hayatdışı branşlarında faaliyet gösteren Ziraat Sigorta, Güneş Sigorta, Halk Sigorta ile, hayat branşı ve bireysel emeklilik sisteminde (BES) faaliyet gösteren Halk Hayat ve Emeklilik, Ziraat Hayat ve Emeklilik, Vakıf Emeklilik ve Hayat ayrı ayrı birleştirilecek. Yine açıklamada, “Kamu bankalarının kontrolünde bulunan sigorta ve bireysel emeklilik şirketlerinin faaliyetlerini tek bir çatı altında sürdürmesinin, ölçek ekonomisinin oluşturulmasına ve bankacılık dışı finansal sektör büyüklüğünün dünya ortalamasına ulaşmasına katkı sağlaması beklenmektedir” denildi. Güncel veriler, bu konuda önemli sonuçlar veriyor:  

- Yılın ilk 10 aylık verilerine göre, hayatdışı ve hayat branşlarında faalyet gösteren bu şirketlerin birleşme sonrası toplam prim büyüklüğü 8.6 milyar liraya çıkacak. Böylece yeni şirket yüzde 15.8’lik pazar payıyla açık ara liderliğe yükselecek.

- BES’le ilgili 6 Aralık tarihli verilere göre, bu şirketlerin Gönüllü BES’te yönettiği fon büyüklüğü devlet katkısı hariç 17.7 milyar liraya yükselirken, katılımcı sayıları da 1 milyon 832 bin 189 kişiye çıkacak. Fon büyüklüğü açısından yeni şirket üçüncü sıraya yerleşecek. Otomatik BES’te ise fon büyüklüğü 4.5 milyar lira, katılımcı sayısı 2 milyon 288 bin 823 kişi olacak. Bu alandaki liderlik daha da pekişecek.

- 2018 verilerine göre bu şirketlerdeki çalışan sayısı 2 bin 458 kişi.

REKABET İNCELEMELİ

TVF Yönetimi Genel Müdürü Zafer Sönmez, yeni yılın ilk çeyreğinde birleşmeyi tamamlamayı planladıklarını açıklarken, TSB Başkanı Atilla Benli de, “Çalışanlarımız için endişe edecek bir durum yok” dedi. İstanbul Sigorta Acenteleri Onursal Başkanı Turusan Bağcı ise birleşmelerin Rekabet Kurumu tarafından da incelenmesini isterken, uygulamanın acentalar açısından olumsuz sonuçlar doğuracağını, bu nedenle bankalar tarafından yapılan poliçe satışlarının azaltılmasını önerdi. 

‘GÜÇLÜ ŞİRKET KOLAY SATILIR’

Marsh Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Yardımcısı Servet Gürkan, konunun iki açıdan değerlendirilebileceğini belirterek “Eğer bu şirketleri özelleştirme planı varsa,  tek ve güçlü bir şirketi satmak daha kolay olacaktır” dedi. Ayrıca sigorta sektöründe uzmanlaşmanın yetersiz olduğuna ve her şirketin her alanda çalıştığına dikkat çeken Gürkan, şu vurguyu yaptı: “Bu nedenle, kamu şirketlerinin zaten ayrı ayrı olmaları doğru değildi. Ayrıca bu ölçek sorunu pek çok potansiyel işin değerlendirilememesine neden oluyor.” Gürkan’a göre birleşme tasarruf olanağı sağlayacak. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler