İşçiler 'direniş sarayı' kuracak

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye 15 bin işçi bugün 10 kentteki 22 işyerinde greve çıkıyor.

Yayınlanma: 28.01.2015 - 22:38
Abone Ol google-news

Metal Sanayicileri Sendikası’nın (MESS) ücret zammı ve 2 yıllık yerine 3 yıllık sözleşme önerisini reddeden Birleşik Metal-İş Sendikası grev kararını bugün uyguluyor. Grev öncesinde dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafları bakanlığa davet etti. Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile MESS yöneticilerinin katıldığı toplantıda taraflar bir kez daha görüşlerini
dile getirdi. Bakan Çelik, işverenlerle ayrı görüşme de yaptı. Ancak anlaşma sağlanamadı. Gazetemize değerlendirmelerde bulunan Birleşik Metal-İş Sendikası (BMİS) Başkanı Serdaroğlu, bugün greve çıkacaklarını söyledi.

Gebze’de 10 bin kişiyle “grev halayı” çekeceklerini, şölen gerçekleştireceklerini dile getiren Serdaroğlu, kendileriyle görüşen işverenlerin MESS’ten ayrılmak istediklerini bildirdiklerini de dikkat çekti. Serdaroğlu, “İşverenler, ‘MESS’in anlaşmazlığının cezasını biz çekiyoruz. MESS’in tutumunu doğru bulmuyoruz. Biz sürecin grevle devam etmesini istemiyoruz. MESS’ten ayrılmak istiyoruz’ diyorlar” açıklamasını yaptı. Serdaroğlu, Delphi Dizel işvereninin MESS’ten ayrılarak kendileriyle 2 yıllık toplusözleşme imzaladığını bildirdi. İşyerlerinin bir bölümünde bugün, bir bölümünde de 19 Şubat’ta grevi başlatacaklarını dile getiren Serdaroğlu, işçilerin haklarını alana kadar mücadelelerine devam edeceklerini söyledi. Serdaroğlu, hükümetin greve erteleme yetkisi konusunda da, “Bakanlar
Kurulu’nun yetkisi var ancak, işyerlerinde çalışma barışı bozulur. Metal işçileri böyle bir dayatmayı asla kabul etmez” dedi.

 

‘Direniş Sarayı’ kurulacak

Bu arada DİSK Başkanlar Kurulu da greve destek verdi. Başkanlar Kurulu bildirgesinde, metal grevinin DİSK’in grevi olduğu vurgulanarak, her alanda destek verileceği belirtildi. DİSK şu kararları da aldı:

“DİSK Başkanlar Kurulu üyeleri grevlere toplu olarak katılacak. Sendika merkezlerinde ve bölgelerde Metal İşçileriyle Dayanışma Komiteleri kurulacak. DİSK’in 48. kuruluş yıldönümü, 13-14 Şubat tarihlerinde Kocaeli’nde iki etkinlikle kutlanacak. 13 Şubat 2015 Cuma akşamı DİSK üyesi sendikalar tarafından yürütülen tüm direnişlerden işçiler, Kocaeli’nde kurulacak ‘Direniş Sarayı’ çadırında
bir araya gelecek. 14 Şubat 2015 Cumartesi direnişlerden, grevlerden gelen işçilerle, Kocaeli’nde büyük bir işçi mitingi düzenlenecek.”

 

Nerelerde örgütlüler

İşte Birleşik Metal-İş’in grev kararı aldığı o işletmeler: (Bazı işletmelerin birdan fazla tesisi söz konusu.) Alstom Grid Enerji Endüstrisi, Anadolu İsuzu Otomotiv, Anadolu Motor, Aperam Paslanmaz Çelik, Arfesan Arkan Fren, Arpek Arkan Parça, Başöz Enerji Taahhüt, Bekaert İzmit Çelik, Bosal Metal İşleme, Cengiz Makina San., Çayırova Boru San., Çimsataş Çukurova İnşaat Mak., Demisaş Döküm Emaye, Dostel Makina, Entil Endüstri, Federal-Mogul TP Liner, Fontana Pietro Kalıp, Kroman Çelik, Mahle Konya Motor, Mahle Motor, Makina Takım, Nema Wınkelmann Isıtma, Paksan Makina, Poly Metal Metalurji, Remas Redüktör, Renta, Sarkuysan Elektrolitik, Schneider Elektrik, Schneide r Enerji, Sıo Automotive Taşıt, Sistemi Comandi, Standard Depo, Şenkaya Çelik, Türk Prysmıan, Yücel Boru.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler