Doların faiz lobisi

Erdoğan’ın ‘faizi indir’ baskısının ardından bu kez de ABD faizi artıracak endişeleri dolara rekor getirdi.

Yayınlanma: 07.02.2015 - 02:37
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz ile ilgili açıklamaları nedeniyle hafta boyunca zirveden
zirveye koşan dolar/TL bu kez de ABD verisiyle tavan yaptı. Dolar/ TL ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarına yıl ortasında başlayabileceğine işaret eden ABD tarım dışı istihdam verisinin ardından 2.4735’e yükselerek yeni tarihi zirvesini gördü.

ABD’de tarım dışı istihdam ocak ayında beklentilerin üzerinde artarken, çalışanların ücretlerinde önceki ayki düşüşün ardından kaydedilen belirgin artış Fed’in yıl ortasında faiz artıracağına dair beklentileri kuvvetlendirdi.

Verinin ardından gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde sert değer kaybı yaşanırken dolar/TL 2.4350’den kademeli olarak 2.4735’e kadar sert bir yükseliş kaydetti. Serbest piyasada dolar 2.4670 TL’den kapandı. Borsa İstanbul yüzde 0.93 düştü.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, tarım dışı istihdam ocak ayında 257 bin arttı. Kasım ve aralık ayları için yapılan revizyon ise istihdamın daha önce açıklanan seviyenin 147 bin kişi üzerinde arttığını gösterdi. Philadelphia Fed Başkanı Charles Plosser, Fed’in geçen ay para politikası hakkında yaptığı açıklamada “sabırlı” ifadesini kullanmasının doğru olmadığını ifade ederek, faiz artırımına ne zaman başlanacağı kararını sadece ekonomik verilere bağlı olarak alınması gerektiğini söyledi.

Son birkaç gündür Merkez Bankası’na ve bankanın bağımsızlığına yönelik eleştirilerle TL diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin üzerinde değer kaybediyordu. Dolar son rekorunu 2.4680’le 4 Şubat’ta kırmıştı. Son iki gündür siyasilerden ya da Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan bu yönde bir eleştiri gelmezken lirayı bu kez de Fed vurdu. Analistler, Erdoğan ve AKP hükümetinin ekonomik gerçeklerden gittikçe uzaklaştığından endişe ediyor.

Destek Menkul Değerler Stratejisti Ahmet Mergen, art arda rekor kıran doların 2.50’ye çıkacağını öngördü. Mergen “Seçim son zamanlarda stresli bir ortam yaratıyor. Gerginlik Cumhurbaşkanı’yla Başçı arasında oldu. Herkes faizin inmesini ister. Ama ipin öbür tarafını tutabilecek miyiz? Bakın dolar nereye uçuyor gidiyor” dedi.

Öte yandan Rusya Merkez Bankası’nın geçen haftaki faiz indiriminin yanı sıra ABD’den son dönemde açıklanan makroekonomik verilerin net bir tablo sergilememesi ve bazı petrol şirketlerindeki grevlerin ardından petrol fiyatları 7 aylık düşüşün ardından yükselişe geçti. ABD’de dün açıklanan tarım dışı istihdam ve işsizlik verileri öncesinde petrol 59 dolar seviyelerinde işlem gördü. Böylece Brent petrolün varil fiyatı son bir haftadır yükselişe geçti ve 49 dolardan 59 dolara çıktı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler