Şimşek de kızdıracak

Erdoğan’ın faiz indirimi tartışması nedeniyle hedef tahtasına koyduğu Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya Ali Babacan’ın ardından bir destek de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, gazetecilerin konuya ilişkin sorusuna “Herkes kendi görüşünü tabii ki ifade eder. Bizim Merkez Bankası’na olan güvenimiz tamdır. En ufak bir tereddüt yoktur” yanıtını verdi.

Yayınlanma: 14.02.2015 - 23:05
Abone Ol google-news

Kısa bir süre önce Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın destek verdiği Merkez Bankası Erdem Başçı’ya bir destek de Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Karabük’te soruları yanıtlayan Şimşek, günübirlik piyasa üzerine yorum yapmadığını belirterek kura, Merkez Bankası’nın gerektiği takdirde müdahale edeceğine vurgu yaptı.

Bir gazetecinin “Doların yükselmesine hükümet olarak müdahale etme imkânı var mı” sorusuna Şimşek, “Günübirlik piyasa hareketi üzerine ben genelde yorum yapmıyorum. Tabii ki kurla ilgili tasarruf, herhangi bir müdahale olacaksa onu Merkez Bankamız değerlendirir” şeklinde cevap verdi.

Öte yandan, Sinop’ta da gazetecilerle bir araya gelen Şimşek, Merkez Bankası ve faizler üzerine soruları yanıtladı. Faizlerin AKP iktidarında reel olarak oldukça normal ve düşük bir seviyeye geldiğini belirten Şimşek, Merkez’e yönelik eleştiriler üzerine, bu tip tartışmaların her ülkede yapıldığını ancak bunların ülke yararına olmadığını dile getirdi.

“Türkiye’de de herkes kendi görüşünü tabii ki ifade eder. Önemli olan Türkiye’nin rasyonel bir zeminde doğruları yaparak yoluna devam etmesi. Bizim Merkez Bankası’na olan güvenimiz tamdır. O konuda en ufak bir tereddüt yoktur” ifadesini kullandı.

Merkez Bankası’nın bu zor dönemde iyi bir performans gösterdiğinin altını çizen Şimşek, “Sayın Babacan’ın da ifade ettiği gibi biz reformlarla siyasi istikrarlar ve tabii ki bütçe disiplini ile elde ettiğimiz kazanımları koruyacağız ve Türkiye’yi inşallah daha ileriye taşıyacağız. Hepimizin amacı bu. Merkez Bankamız da bu ekibin bir parçası olarak üzerine düşen katkıyı tabii ki veriyor ve vermeye devam edecek” şeklinde konuştu.

 

Babacan ne demişti?

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’ya yöneltilen eleştiriler sonrasında Ali Babacan’dan güçlü bir uyarı gelmiş, Babacan, “Bunlar siyasi polemik haline gelirse ülke komple zarar görüyor. O ülkede risk primi, faizler yükseliyor. Kurla ilgili yetki ve sorumluluk Merkez Bankası’nındır” şeklinde görüş bildirmişti. Bakanların kurla ilgili hiçbir şey söylememesi gerektiğini belirten Babacan, katıldığı TRT Haber’de “Tek yetki Merkez Bankası’ndadır. Bunun hükümet açısından günlük bir tartışma konusu olmaması gerekir. Günlük siyasi polemik haline gelirse, o ülkede risk primi ve faizler yükselir” demişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon