Doların fitilini bu kez Yemen ateşledi

Yemen’de başlayan askeri operasyonun küresel piyasalarda endişeleri tetiklemesiyle dolar/TL bu kez de 2.6248’den döndü, borsada kayıplar yüzde 1.5’i buldu.

Yayınlanma: 27.03.2015 - 23:03
Abone Ol google-news

Piyasalarda, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in çarşamba günü Türk bankacılık sektörünün görünümünün negatif olduğuna işaret eden raporu ve Suudi Arabistan öncülüğünde 10 Arap ülkesinin Yemen’e düzenlediği askeri operasyon sonrasında negatif seyir dün de sürdü. Dolar/TL erken saatlerde 2.6248’e yükseldi. Borsada kayıplar yüzde 1.5’e yaklaştı. Bankacılık endeksi sert düştü.

Türkiye’nin coğrafi olarak gerilim bölgesine yakınlığı da piyasalardaki satış baskısını artırırken, analistler küresel risk iştahındaki bozulmadan dolayı Türkiye gibi dış finansmana bağımlılığı yüksek olan ülkelerin satış baskısını daha çok hissettiğine dikkat çekiyor.

Hayal kırıklığı yaratan Çin şirket kârlarının dünyanın ikinci en büyük ekonomisinin yavaşladığı endişelerini artırması da piyasaları etkileyen bir diğer negatif gelişme oldu. ABD’de tahminlerin altında gelen büyüme ise öğleden sonra piyasaları olumlu etkiledi. Ülkede gayri safi yurtiçi hasıla geçen yılın son çeyreğinde yıllık yüzde 2.4’lük beklentiye karşın yüzde 2.2 büyüdü.

Dolar/TL 2.62’nin üzerine tırmanmasının ardından düşüşe geçerek, 2.6010’dan kapandı. BIST 100 endeksi ise, gün içinde yüzde 1.5’e yakın düşüşün ardından hafif toparlandı ve yüzde 0.72 kayıpla kapandı. İlk seansta yüzde 1.94 düşen banka hisseleri ise yüzde 1.32 düşüşle günü tamamladı.

Düşüş kısa sürdü

Önceki haftalarda ABD’den gelen güçlü ekonomik veriler ve siyasi endişelerle zirve rekorunu 2.6485’e kadar taşıyan dolar/ TL kuru, geçen hafta TCMB ve siyasiler arasındaki gerilimin hafiflemesi, mart ayı toplantılarında ABD Merkez Bankası’nın yıl sonu faiz beklentisini düşürmesi ve TCMB’nin faizleri koruması ile gevşeyerek 2.55 liranın aşağısına kadar inmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler