Emekçi bir yılda 220 lira fakirleşti

Hükümetin pembe tablolarına karşın emekçi her yıl biraz daha fakirleşiyor. Türk-İş’in araştırmasına göre emekçi her ay 638 TL eksik alıyor.

Yayınlanma: 29.03.2015 - 00:01
Abone Ol google-news

Hükümetin çizdiği pembe tablolara karşın emekçiler her yıl biraz daha fakirleşiyor. Sadece tek bir çalışanın insan onuruna yaraşır geçim düzeyi gerçekleştirmek için yapması gereken zorunlu harcama tutarı yani “yaşama maliyeti” bir yılda 220 lira arttı.

Buna karşın hükümetin resmi rakamlara göre 5 milyon işçinin bir ay geçinmek zorunda olduğu asgari ücrete yaptığı zam ise 103 lira ile sınırlı kaldı. Yani, 5 milyon asgari ücretli aldığı parayla yaşaması için gerekli olan zorunlu harcamaları bile yapamıyor.

 

Ücret artışı sınırlı kaldı

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (Türk-İş) araştırmasına göre Türkiye’de sadece tek bir çalışanın insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyi gerçekleştirmek için yapması gereken harcamaların toplamı yani yaşama maliyeti 1587 lira. Buna karşın ocaktan bu yana net asgari ücret 949 lira. Yani arada 638 liralık fark bulunuyor. Başka bir ifadeyle işçi her ay zorunlu harcamaları için gereken parayı bile eksik alıyor. Geçen yıl mart ayında tek bir çalışanın yaşama maliyeti 367 liraydı.

Aynı dönemde net asgari ücret 846 lira olarak uygulandı. Arada 521 liralık fark vardı. Yani aradaki makas bir yılda daha da açıldı. 521 liradan 638 liraya çıktı.

Araştırmaya göre insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyi gerçekleştirmek için tek bir işçinin yapması gereken zorunlu harcama tutarı son bir yılda 220 lira arttı. Bu dönemde asgari ücretteki artış ise 103 lira ile sınırlı kaldı. Yani resmi rakamlara göre 5 milyon işçinin ücreti olan asgari ücrete yapılan zam fakirleşmeyi durduramadı. İşçi biraz daha fakirleşti.

 

Gıda ücretleri yüzde 15 arttı

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı da 2015 yılının ilk üç ayında 69 lira arttı. Geçen yılın mart ayına göre ise artış 152 lira oldu. Gıda harcamaları aralık ayına göre yüzde 5.85, geçen yılın mart ayına göre yüzde 13.24, 1 yıllık ortalamaya göre ise yüzde 14.75 yükseldi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler