Doğuruyoruz, bakamıyoruz

Ekonomik yoksunluk nedeniyle 2010’da 35 bin 298 olan korunmaya muhtaç çocuk sayısı yüzde 100’ü aşan bir oranla 2014’te 80 bin 375’e ulaştı. Politik söylemlerinde sürekli çocuk isteyen ve tecavüz çocuklarının dahi kürtajına izin vermeyen iktidar, muhtaç çocuk sayısını yüzde 128 artırdı.

Yayınlanma: 17.04.2015 - 18:53
Abone Ol google-news

Önce üç çocuk şiarıyla meydanlarda haykıran iktidar sözcüleri, daha sonra sayıyı artırarak kadınların doğurmasını arzuladıkları sayıyı dörde çıkardı ancak veriler, iktidarın yardıma muhtaç çocuk sayısını da büyük bir hızla yüzde 128 artırdığını ortaya koydu.

İktidarı süresince yoksul ve yardıma muhtaç sayısını yüzde 39’a çıkaran, ekonomi politikalarının tıkanması nedeniyle bir muhtaçlar ordusu yaratan ve yaptığı düzenlemelerle yaşamak için maddi yardıma gereksinim duyan bu büyük kitleyi oy deposuna çevirme çabası güden iktidarın, yardıma muhtaç çocuk sayısını da ikiden fazla artırdığı görüldü.

Hükümetin uyguladığı ekonomik politikalar sonucu alt tabakada yer alan yoksul ve dezavantajlı kesimler daha yoksul duruma düşerken, ekonomik yoksunluk nedeniyle korunmaya muhtaç çocukların sayısı 35 bin 298’den 80 bin 375’e yükseldi.

İzmir Tabip Odası Hekim Meclisi üyesi Dr. Ergün Demir ve İstanbul Tabip Odası TTB delegesi Dr. Güray Kılıç’ın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2012, 2013, 2014 Yılı İdare Faaliyet Raporları, Bakanlık 2015 Bütçe Sunum Kitapçığı, İnsani Kalkınma Endeksi (Human Development Index - HDI) 2014, Ekonomik Kriz, Türkiye’de Ailelerin Refahını Etkiliyor çalışması TEPAV, UNICEF ve 2014 İnsani Gelişmişlik Raporu UNDP’den yararlanak hazırladıkları ‘Türkiye’de Yoksulluk ve Muhtaçlık Durumu/2014’ başlıklı çalışmaya göre, muhtaçlar ordusuna iki yılda 6 milyon 768 bin kişi katıldı. Yardıma muhtaç hane ve kişi sayıları Aile ve Sosyal Planlama Bakanlığı (ASPB) faaliyet raporlarından alındı.

2.5 milyon çocuk yardımla okuyor

Korunmaya muhtaç çocukların dışında ciddi bir oran da, eğitim giderlerini karşılamaktan uzak konuma itilmiş durumda.

ASPB verilerine göre, türlü adlarla yapılan eğitim ve iaşe yarıdımı alan çocuk sayısı 2 milyon 446 bin 659. Çocuklar için ödenen sosyal ve ekonomik destekler, çocukların öğrenim durumlarına göre değişiyor. Ödemeler, anneler adına açılan banka hesaplarına yatırılıyor.

Ekonomik yoksunluk nedeniyle korunmaya muhtaç çocukların kurum bakımı yerine, ekonomik yardım uygulamalarıyla destek sağlanarak aile parçalanmadan bir arada yaşaması amacıyla geçen yıl ortalama çocuk başına 539,47 lira ödeme yapıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler