Doların ateşi yine yükseldi

Seçimlerin yaklaşması, ekonomideki belirsizlik ve ABD’deki faiz artırımı tartışmaları dolardaki yükselişi tetikliyor. ABD Doları dün 2.66 seviyesini gördü ve 2.70 zirvesine bir adım daha yaklaştı.

Yayınlanma: 29.05.2015 - 05:20
Abone Ol google-news

Genel seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlikler ve küresel piyasalarda doların güçlenmesi liraya darbe vurmaya devam ediyor. Art arda açıklanan seçim anketleri nedeniyle iç piyasalarda belirsizlik sürerken dün güne 2.65’in hemen altında başlayan dolar/TL, gün içinde 2.6620’yi gördü. Serbest piyasada dolar 2.6610 TL’den kapandı.

Dolar, ABD Merkez Bankası faizleri bu yılın sonuna doğru artıracağı beklentileriyle gelişmekte olan para birimleri hatta Yen gibi gelişmiş ülke para birimlerine karşı da değer kazanıyor.

Fed’in üst düzey yetkililerinden San Francisco Fed Başkanı John Williams, merkez bankasının bu yılın sonuna doğru faizleri artırmaya başlayabileceğini söyledi. Diğer yandan ABD’de bekleyen konut satışları 9 yılın zirvesine çıktı.

Böylece ABD’de faiz artışına yaklaşıldığına dair işaretler daha da güçlendi. Verinin ardından Avro, dolar karşısında seansın en düşük düzeyini gördü.

Haber etkiledi

ABD faizlerinin yanı sıra Yunanistan ile ilgili endişelerle dolar/TL önceki gün de 2.6650’yi test etmişti. Atina’nın kreditörlerle anlaşmaya yakın olduğu haberiyle 2.6480 TL’den kapanmıştı. Kreditörlerin anlaşma haberini yalanlaması da dolar/ TL’nin dünkü yükselişinde etkili oldu.

Yılbaşından bu yana dolar karşısında en çok satılan gelişmekte olan ikinci para birimli olan TL dün ise gelişen ülke para birimlerinden çok hafif daha iyi performans gösterdi.

Sepet bazında TL 2.78’in üzerinden işlem gördü.

Rezerv eridi

Analistler seçimlere iki haftadan az kalmış olmasına karşın net bir tahmin yapmanın zor olması nedeniyle seçim beklentilerinin piyasa etkisinin eskisine nazaran daha yüksek olduğunu ve bu sürecin seçimler sonuçlanana kadar devam edebileceğini belirtiyorlar.

Öte yandan kurun ateşini döviz satışıyla düşürmeye çalışan Merkez Bankası’nın brüt döviz rezervi 101.5 milyar dolarla 28 ayın en düşük düzeyine geriledi.

Seçime kadar rekor kırabilir

Yatırım bankası Credit Agricole, doların TL karşısında seçime kadar rekor seviyeye yükselebileceğini kaydetti. Banka, TL’de dolar karşısında, gelecek hafta sonuna kadar, rekor seviye olan 2.7433 hedefi ile “sat” tavsiyesinde bulundu.

Credit Agricole kıdemli gelişen piyasalar stratejisti Guillaume Tresca, “Siyaset şimdilerde ilgi odağı haline gelmiş durumda. Türk Lirası’nın seçim sonuçlarına bağlı olarak belirsizliğin arttığı bir ortamda değer kaybetmeye devam etmesini bekliyoruz.Sonuç ne olursa olsun, belirsizlikler seçim öncesi sona ermeyecek. Bu durum, muhtemelen yatırımcıların Türk varlıklarına iştahını azaltacak” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler