Türkiye doğalgaz için Rusya'ya 1,2 milyar dolar fazladan ödeme yaptı

Rusya’nın doğalgaz tekeli Gazprom, 2014’te doğalgazı ortalama 345 dolardan (bin metreküp) sattığını duyurdu. BOTAŞ'ın Gazprom'a ödediği fiyatsa 420 dolar.

Yayınlanma: 22.07.2015 - 09:41
Abone Ol google-news

Türkiye’nin enerji tüketiminde önemli bir yeri bulunan doğalgaza yaptığı harcamanın Avrupa ortalamasının hayli üzerinde olduğu ortaya çıktı. Zaman gazetesinin haberine göre kamu şirketi BOTAŞ tarafından Rusya’dan ithal edilen doğalgaz için 2014 yılında, Avrupa ortalamasından 1,2 milyar dolar daha fazla ödeme yapıldı.

Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, Türkiye’ye satılan doğalgazın Avrupa ortalamasının bir hayli üzerinde olduğunu ortaya koydu. Medvedev, “doğalgaz satış miktar ve fiyatları” hakkındaki açıklamasında 2014 yılında Rusya’nın doğalgazı bin metreküp başına ortalama 345 dolardan sattığını duyurdu. Medvedev ayrıca Rusya’nın 2014’teki ortalama doğalgaz satış fiyatının 2013’e göre 38 dolar düştüğünü açıkladı.

BOTAŞ ise Rusya’dan 420 dolar üzerinden doğalgaz alarak, yaklaşık 3,2 milyar dolar fatura ödedi. Bu da ortalamadan 1,2 milyar dolar fazla ödeme yapılmasına neden oldu. Vatandaşa yüksek doğalgaz faturaları şeklinde yansıyan bu durumla ilgili BOTAŞ’tan herhangi bir açıklama yapılmadı.

Türkiye’nin doğalgaz ithalatında Rusya yüzde 43,5 payla ilk sırada bulunuyor. Rusya’yı yüzde 22,8’le İran ve yüzde 15,5’le Azerbaycan. Türkiye ayrıca Cezayir ve Nijerya’dan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) satın alıyor. Cezayir ve Nijerya’nın Türkiye’nin doğalgaz ithalatındaki payı toplam yüzde 14,2.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler