Memura ibadet tatili hazırlığı

Memurların toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlandı. 2016 için yüzde 6+5, 2017 için 3+4 oranında zam yapılacağını açıklayan Bakan Çelik, memurlara cuma namazı izni konusunda çalışma yapılacağını söyledi.

Yayınlanma: 22.08.2015 - 23:05
Abone Ol google-news

Milyonlarca memur ve memur emeklisini kapsayan toplusözleşme görüşmelerinin son gününde Memur-Sen ile hükümet anlaştı. Memura seçim öncesi 4+4 öneren hükümetin seçim kararının ardından teklifini 6+5 olarak revize etmesi dikkat çekti. Ancak bu oran da sendikaların tekliflerinin altında kaldı.

Toplantı öncesinde Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik bakanlıkta bir araya geldi. İkilinin önceki akşam da görüştükleri öğrenildi. Bu görüşmelerde Memur- Sen’le hükümet anlaştı. Hükümet ile Memur-Sen’in anlaştıkları maddeler şöyle:

- Toplusözleşmenin geneliyle ilgili 40, hizmet kollarıyla ilgili 169 konuda uzlaşma sağlandı.

- Maaşlara, 2016 için yüzde 6+5 olmak üzere toplam yüzde 11.3, 2017 için yüzde 3+4 olmak üzere toplam yüzde 7.1 oranında zam yapılacak. İki yılda da enflasyon farkı ödenecek.

 

204 lira zam

- Bu yüzdelik artışlara göre, 1811 lira olan en düşük memur maaşına 2016’ın ilk 6 ayında 108.6 lira, ikinci altı ayında da 95.9 lira olmak üzere toplam 204.5 lira zam yapılacak.

- Memur emeklilerinin aylıklarında 100 lira artış yapılacak. Yeni emekli olacakların ikramiyelerinde 3 bin 765 lira artış sağlanacak.

- 2005 yılından sonra kadro alan 1 milyon 200 bin memura bir derece verilecek. Ancak bunun için yasa değişikliği yapılması gerekiyor.

- Öğretmenlere 2016’da brüt 98 liraya kadar, 2017’de de brüt 140 liraya kadar nöbet ücreti verilecek. 98 lira haftada 3 saate karşılık geliyor. Ayrıca bu rakamlar da brüt rakamlar.

- Hafta sonu sınavlarda görev yapacak öğretmenlerin sınav ücretleri 58 liradan 132 liraya çıkarılacak. Sağlık çalışanlarının döner sermaye ödenekleri artırılacak.

- Fiili hizmet zammı için Bilim Kurulu oluşturulacak. Kurul, 2016 yılında çalışacak. Ancak bu çalışmalardan sonuç çıkıp çıkmayacağı belirsiz.

- Bakan Çelik, 4-C’lilere kadro için yasal düzenleme yapılacağını söyledi. Ayrıca 150 lira da ek ödeme yapılacak. Ancak AKP, 4-C’lilere yıllardır kadro sözü vermesine karşın şimdiye kadar yasal düzenleme yapmadı.

- Eş durumu tayinlerindeki eşin özel sektörde kesintisiz 3 yıl çalışma şartı 1 yıla indirildi.

 

Cuma namazı izni

- Kamu çalışanlarına cuma namazı izni için düzenleme yapılacak. Ayrıca din görevlileri resmi tatillerdeki çalışmaları karşılığında fazla çalışma ücreti alacak.

- Şef, mübaşir tazminatlarında artış olacak. Tapuda çalışan personelin fazla çalışma ücretleri artırılacak.

Bakanın ardından Memur- Sen Başkanı Ali Yalçın söz alarak, “Tarihi bir ana şahitlik ediyoruz” dedi.

 

Sendikacıları konuşturmadılar

Bakan Çelik ve Ali Yalçın’ın açıklamalarının ardından KESK Başkanı Lami Özgen ile Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk söz almak istedi. Ancak Bakan Çelik, “Açıklamanızı dışarıda yapın” diyerek reddetti. Bunun üzerine Lami Özgen “Sözümüz kesiliyor” diyerek ayağa kalktı. Özgen ve Koncuk’un itirazlarına karşın bakan söz vermedi. Bu sırada salonda bulunan Memur-Sen temsilcileri alkışlar eşliğinde, “Brova Memur- Sen” sloganları atarak tempo tutmaya başladı. Bakan Çelik ile Memur-Sen Başkanı Yalçın sözleşmeyi imzalarken, KESK Başkanı Lami Özgen ile Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk salonu terketti.

Ardından yeniden söz alan Bakan Çelik, “Dün (önceki gün) geç saate kadar çalışıldı. Dün (önceki gün) müzakere yaptık, tamamladık. Bugün mutabakatı imzalıyoruz” diyerek aslında bir gün önce Memur-Sen’le anlaştıklarını da itiraf etmiş oldu.

Türkiye Kamu-Sen Başkanı Koncuk salonun dışında yaptığı açıklamada, Bakan Çelik’i kınadı. Koncuk, kapalı kapılar ardından alınan kararların kendilerine dayatıldığını söyledi. KESK Başkanı Lami Özgen ise “Kafa kafaya verip memurların haklarını peşkeş çektiler” dedi.

 

Kayıplar neler?

Toplusözleşmede hiçbir kazanım elde edilemeyen başlıklar da şöyle:

- Ek gösterge rakamlarında hiçbir iyileştirme olmadı.

- Sağlık çalışanlarına yine nöbet ücreti çıkmadı.

- 2014 yılında enflasyon farkı ödenmemesi nedeniyle oluşan kayıplar ile 2015 yılında kamu işçisiyle aradaki farklar nedeniyle oluşan kayıplar karşılanmadı.

- Fiili hizmet zammında çözüm için somut bir adım atılmadı. Konu Bilim Kurulu’na havale edildi.

- Vergi oranlarında değişiklik talebi reddedildi.

- Memura seyyanen zam yapılmadı.

- Vekil öğretmen, vekil ebe, vekil imamların sorunları çözülmedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler