Dolardan 32 yılın en güçlü rallisi

Dolar endeksi 1984’ten bu yana en güçlü rallisini yaşarken Fed’in faiz artışıyla birlikte bu yükseliş hızlanabilir.

Yayınlanma: 15.09.2015 - 22:24
Abone Ol google-news

Dolar, 1984’ten bu yana en güçlü rallisinin ortasında ancak o zamandan farklı olarak yükselişi durdurulamayabilir. 32 yıl önce bu ay ABD, finans piyasalarını Plaza Anlaşması ile şaşırtarak zarar gördüğü ticaret dengesizliğinden kurtarmaya yeterli güce sahipti. Bu anlaşmada ABD, Japonya, Almanya, Fransa ve İngiltere’yi doları zayıflatmada işbirliği yapmaya ikna etmişti.

Ancak şimdi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) gösterge faiz oranını artırmaya olan istekliliği ve diğer merkez bankalarının sağladığı teşvik ile zayıflayan para birimleri doları güçlendirerek ABD enflasyonundaki yükselişi riske sokuyor ve kurumsal kârları gölgeliyor. Dolar, Fed’in Ticaret-Ağırlıklı Geniş Dolar Endeksi’ne göre, rekor yüksek seviyesinin yüzde 8 uzağında ve para politikasındaki sıkılaştırma ralliyi güçlendirebilir.

Doların ABD’nin 26 ticaret ortağı karşısındaki hareketlerini takip eden Fed dolar endeksi 2013 sonundan bu yana yüzde 18 yükseldi ve Şubat 2002’de ulaştığı rekor seviyeye yaklaşıyor. Endeks 1984’ten bu yana en sert iki yıllık yükselişi kaydetmeye hazırlanıyor. 1984’te yüzde 32 artış görülmüştü.

Fed için geri sayım

Fed’in para politikasını sıkılaştırıp sıkılaştırmayacağı tartışmasında da sona yaklaşılıyor. Goldman Sachs’ın ABD hisse senedi sratejisti David Kostin, Fed faiz vadelilerinin bu hafta yapılacak Açık Piyasa Komitesi toplantısında bir faiz artırımı kararı çıkması olasılığının yüzde 28 olduğuna, aralık ayında bir faiz artırımına ise yüzde 60 olasılık verildiğini bildirdi.

Faizlerde çeyrek puanlık bir artırımını kaldıramayacağından tedirgin olan yatırımcılar için ise ekonomistler Fed’e 12.5 baz puanlık bir artış yapmasını öneriyor.     

TL toparlandı

Yurtiçinde ise siyasi belirsizlik ve artan güvenlik endişelerinin baskısıyla dolar karşısında rekor değer kaybeden TL, PKK’den demokratik çözüm ve müzakereye açık oldukları yönünde gelen açıklamanın ardından toparlandı. TL, gün içinde bir ara diğer gelişmekte olan ülkeler arasında en fazla değer kazanan para birimi oldu.

Önceki gün tarihi zirve olan 3.0699’a kadar yükselen dolar/TL, gün içinde 3.0229’a kadar geriledikten sonra serbest piyasada 3.0290 seviyesinden kapandı.

Diğer yandan, Bank Of Tokyo Mitsubishi UFJ Analisti Lee Hardman, BusinessHT’ye yaptığı değerlendirmede Fed’in faiz artışına gitmesi halinde doların 3.20’ye doğru yükselebileceğini belirtti. Ebury Partners Risk Yöneticisi Enrique Diaz Alvarez de 3.10 seviyesine çıkabileceğini öngördü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler