Çocuk varsa tasarruf yok

Türkiye’de tasarruf sahipliği oranı düşük gelir ve borçlar nedeniyle yüzde 13.2 ile yerinde sayarken çocuklu bireylerde tasarruf oranı 2 puan düşüşle yüzde 9’a indi.

Yayınlanma: 25.09.2015 - 18:38
Abone Ol google-news

ING Bank’ın Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırmasının 2015 ikinci çeyrek sonuçlarına göre, kentsel nüfustaki tasarruf sahipliği oranı yüzde 13.2 ile yılın ilk çeyreğine göre değişmedi. Diğer yandan çocuklu ve çocuksuz bireylerin tasarruf sahipliği oranları arasındaki fark açıldı.

Araştırmaya göre, Türkiye’deki en yaygın tasarruf araçlarında sistem içi ve sistem dışı altın ve yastık altı nakit varlık, TL vadeli mevduat ve Bireysel Emeklilik en fazla tercih edilen diğer tasarruf araçları olarak görünüyor. Bireysel Emeklilik Fonları ve vadesiz mevduat hesapları da Türkiye’nin en çok tercih ettiği diğer tasarruf araçları oldu.

Kentsel nüfusta bireylerin tasarruf haritasını ortaya çıkaran araştırma sonuçlarına göre, çocuksuz bireyler arasında tasarruf sahibi olma oranı, 2015’in ilk çeyreğine göre 3 puanlık artış göstererek yüzde 21’e yükseldi. Bir önceki dönemde yüzde 11 olan çocuklu bireylerin tasarruf sahipliği oranı, 2 puanlık bir düşüş ile yüzde 9 olarak gerçekleşti.

Liraya ilgi azaldı

Sonuçlar, tasarruf edenlerin küresel ve ulusal finansal belirsizliklerle piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle nakitte kalmayı ya da tasarruflarında hızla nakite çevirebilecekleri enstrümanları tercih ettiklerini gösteriyor. Tasarruf için tercih edilen altın ve yastık altı nakit oranında, sistem içi altın hesabından kaynaklı artış dikkat çekiyor.

Tasarruf araçları içinde tercih edilme oranına bakıldığında, TL vadeli mevduat ve altın (sistem içi ve sistem dışı toplam) en çok tercih edilen tasarruf araçları olarak dikkat çekerken, bunları sırasıyla Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve yastık altı nakit (TL ve döviz) takip ediyor.

TL vadeli hesapların tasarruf araçları içinde tercih edilme oranı yüzde 35’ten yüzde 20’ye geriledi.

Belirsizlik etkiliyor

Bireysel emeklilik artış eğilimini sürdürerek bu çeyrekte yüzde 18 oranında tercih edildi. Vadesiz hesapların tasarruf için tercih edilme oranı 4 puan artarak yüzde 11’e yükseldi.

Sonuçları değerlendiren ING Bank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Barbaros Uygun şunları söyledi: “Araştırmaya göre Türkiye’deki tasarrufların milli gelire oranının düşük olması sorunu devam ediyor. Birinci çeyrekte olduğu gibi ikinci çeyrekte de piyasalar genel olarak oynak bir seyir izledi. Tasarruf oranını etkileyen önemli değişkenlerden enflasyonun, döviz kurundaki gelişmelerin olumsuz etkisiyle çeyreklik bazda yüksek kalmaya devam etmesi ekonomideki belirsizlik algısının korunmasını da beraberinde getirdi. Bunun yanı sıra altın ve yastık altı birikimlerde artış gözlemliyoruz. Ekonomik veya siyasal belirsizliklerin arttığı dönemlerde bu eğilim daha fazla artış gösterebiliyor.”

Gelir düşük borç fazla

Tasarruf sahibi olmama konusunda en önemli gerekçe “yeterli gelir sahibi olmama” yüzde 76’dan yüzde 70’e anlamlı bir şekilde düşse de hâlâ en baskın neden olarak ifade edildi. İkinci en önemli neden olan “mevcut borçlar” ise yüzde 21 olarak bir önceki çeyreğe kıyasla anlamlı bir şekilde yükseldi. Tasarruf sahibi olmanın en önemli nedeni yüzde 44 ile “geleceğe yatırım” olarak belirlendi. Sonraki en önemli nedenler ise “sahip olunan çocuklara yönelik birikim” ve “beklenmedik durumlara karşı önlem” olarak sıralandı.

Geleceğe yatırım

Sonuçlara göre, düzenli tasarruf yapmayanların son 3 ay içerisinde tasarruf yapma oranı 4 puan artarak yüzde 56’ya yükseldi. Gelecek 3 ay içerisinde tasarruf yapma eğilimi ise 8 puan artarak yüzde 50’ye ulaştı. İç belirsizliklere rağmen, tasarruf oranının bir önceki çeyreğe kıyasla korunmuş olması, bireylerin ekonomiye artık daha uzun soluklu bakabildikleri ve konjonktürel dalgalanmalara karşı tasarruflarında daha kararlı olduklarını gösteriyor. Tasarruf sahipliği nedenleri arasında “geleceğe yatırım”ın ilk sırada olması da bunun bir göstergesi.

Araştırma 26 ilde her ay tesadüfi olarak seçilen 800 kişi ile yapılan görüşmeler sonucunda gerçekleştiriliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler