TÜSİAD: Beklemeye tahammülümüz kalmadı

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Symes: Vatandaşlarımızın can güvenliğinin ve huzurun tam olarak sağlanması yönünde tedbirlerin gözden geçirilmesi gerekiyor.

Yayınlanma: 15.10.2015 - 22:29
Abone Ol google-news

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Cansen Başaran-Symes, “Seçimler sonrasında süratle hükümetin kurulması ve toplum olarak ülkenin huzurunu, güvenliğini ve refahını sağlayacak reform programlarına odaklanma ihtiyacı içindeyiz” dedi.

TÜSİAD, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, ‘Siyasi Parti Liderleri ile Buluşma’ toplantılarında ağırladı. Symes, burada yaptığı konuşmada, 1 Kasım seçimleri öncesinde siyasi partilerin programlarını doğrudan iş dünyasına aktarabilmesi için bir platform yaratmak amacıyla toplantıları düzenlediklerini söyledi.

Symes, “Türkiye’nin içinde bulunduğu bu zor günlerde siyasi liderimizle açık diyaloğu son derece önemsiyoruz. Bu, TÜSİAD’ın her zaman benimsediği temel bir prensiptir. Açık diyalogdan hiçbir zaman vazgeçmiyoruz, vazgeçmeyeceğiz. Toplantılara, TBMM’de grubu bulunan 4 parti liderini davet ettik” ifadesini kullandı.

Can güvenliği sağlanmalı

Ankara’daki terör saldırısının toplumu derinden sarstığını ifade eden Symes, “Vatandaşlarımızın can güvenliğinin ve huzurun tam olarak sağlanması yönünde gerekli tüm tedbirlerin gözden geçirilmesi ve bu olayın suçlularının bir an önce ortaya çıkarılması, kamu vicdanı açısından hayati derecede önemli. Şiddet ve terör ortamı bir an önce sona ermeli” dedi.

Symes, Türkiye’nin 7 Haziran seçimlerinin hemen arkasından seçim atmosferine girdiğini hatırlattı. Seçimlerin hemen ardından liderlere ve kamuoyuna acil reform listeleri olduğunu anımsattıklarına değinen Symes, “Bugünün Türkiyesi’nde ve bugünkü küresel koşullarda bu reform listesinde yer alanlar için artık beklemeye tahammülümüz kalmamıştır. Seçimler sonrasında süratle hükümetin kurulması ve toplum olarak ülkenin huzurunu, güvenliğini ve refahını sağlayacak reform programlarına odaklanma ihtiyacı içindeyiz. Hem de acilen... Yeni seçilecek ve göreve gelecek parlamentodan toplumun haklı beklentisi budur. Bu görevi, bu ihtiyacı karşılayacak hükümeti kurma sorumluluğu TBMM ve siyasi partilerimizindir. Bu toplumun özgür bireyleri olarak bizlerin sorumluluğu ise oyumuzu kullanmak, sivil toplum örgütü olarak da temsil ettiğimiz kesimler adına reform ihtiyaçlarını bıkmadan, usanmadan dile getirmek ve talep etmektir” şeklinde konuştu.

Yoğun katılım

Toplantıya, Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, Boyner Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner, Boyner Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve eski TÜSİ- AD Başkanı Ümit Boyner, geçen aylarda gözaltına alınan TÜSİ- AD Yönetim Kurulu Üyesi Memduh Boydak, eski TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, Hamdi Akın, Ali Koç’un yanı sıra çok sayıda iş insanı katıldı.

Kendi ayıplarını örtecekler

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’daki terör saldırısının göz göre göre geldiğini vurgulayarak, “Şimdi ‘efendim olayı IŞİD çıkardı, PKK çıkardı ve bunları tespit etmişler’ diye neredeyse sevinç çığlıkları atacaklar” dedi. Yayın yasağıyla ilgili olarak da Kılıçdaroğlu kendi ayıplarını örtmek için koyuyorlar” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’ndan, ayrılmıyorlarsa iki bakanı görevden almalarını istediğini belirterek, söylendiği gibi güvenlik açığı yoksa o kadar kişinin nasıl öldüğünün açıklanması gerektiğini kaydetti.

TÜSİAD’ın ‘Siyasi Parti Liderleri ile Buluşma’ toplantısında konuşan Kılıçdaroğlu’nun konuşmasının satır başları şöyle:

* Eğer siyaseti kirlilikten arındırmazsak, ahlaki ilkeleri yani etik değerleri güçlü kılmazsak emin olun bu ülkede hiçbir şey olmaz. Herkes kendisini Cumhurbaşkanı gibi sorumsuz addediyor. Olmaz, olmaz.

* Türkiye’nin dış politikası 180 derece değişmeli. Ama siz dış politikayı mezhepçi bir anlayışa indirgerseniz, başka ülkelerin içişlerine karışırsanız, o ülkelere Türkiye’den TIR’larla silah gönderirseniz, binlerce çocuğun ve masum insanın ölümüne seyirci kalırsanız, bu dış politikaya nasıl doğrudur diyeceğiz? Ortadoğu’nun şamar oğlanı ülkesine dönüştürdüler bizi.

* Merkez Bankası’nı tam bağımsız hale getireceğiz. Gelir İdaresi Başkanlığı’nı özerk yapacağız.

Eğitime alkış

Hükümetin eğitim politikalarını eleştiren ve 13 yılda 12 kez eğitim politikasının değiştirildiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, iktidarla aralarında eğitim ve dış politikada derin görüş ayrılıkları olduğunu yineledi. Kılıçdaroğlu, “Koalisyon görüşmelerinde eğitim alanında derin görüş ayrılıklarımız oldu. Biz bilgi toplumunu savunuyoruz, onlar ortaçağı” derken salondan büyük alkış aldı.

İş dünyasına seslenen Kılıçdaroğlu, “Eğer bu ülkede barış, huzur, uygar dünyanın bir parçası olmak ve eleştirme özgürlüğüne sahip olmak istiyorsanız oylarınıza talibiz. Vermezseniz ne olur? Bana bir şey olmaz. Olan ülkeye olur” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler