Erdoğan'dan G20 önerisi: İşveren az kazansın

Kendi iktidarı döneminde zengin ve yandaş iş insanları yaratan Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Zirvesi’nde “İşverenlere tavsiye ediyorum, biraz az kazanın” önerisinde bulundu.

Yayınlanma: 16.11.2015 - 06:48
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın en büyük 20 ekonomisini bir araya getiren G20 liderler zirvesi öncesi düzenlenen İş 20 ve Emek 20 Oturumu’nda yaptığı konuşmada, “Fakiri tahrik etmeyelim ve paylaşımcı anlayışı hayatımıza egemen kılalım” dedi.

Özellikle AKP döneminde devlet ihaleleri ve inşaat projeleriyle hükümete yakın zengin bir kesim yaratılıp, vergi rekortmenleri listesinde de AKP döneminin zengini olan birçok işadamının ismi yer alırken Erdoğan’ın iş dünyasına yönelik bu açıklamaları kafa karıştırdı.

Erdoğan, asgari ücretle ilgili bir soruyu işverenlerin daha az kazanıp gelirlerini çalışanlarıyla daha fazla paylaşaması gerektiğini söyleyerek yanıtladı:

“Şu anda Türkiye’de konuşulan ise 1300-1500 Türk Lirası. Hatta daha ileri gidenler de var. Türkiye’deki konum çok çok farklı bir yere doğru gidiyor. Ben bu gelişmeden de mutluyum. Ancak asgari ücret malum bir taban belirlemedir. Herhangi bir işveren kalkıp da 3 bin lira maaş verdiği zaman kimse ona sen neden veriyorsun demez. 4 bin lira verdiği zaman, niye veriyorsun demez. E ne olur? Biraz az kazanmış olur.”

Hepimiz ölüyoruz

“İşverenlere tavsiye ediyorum. Biraz az kazanın, kazandıklarınızı dar gelirli insanlarla paylaşın” diyen Erdoğan paylaşımcı anlayışın egemen olmasını ve fakirin tahrik edilmemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:

“Hepimiz ölüp gidiyoruz, paraları beraber götürüyor muyuz? Beraber gelmiyor. Onlar bu dünyada kalıyor. Arkada vârisler bunu paylaşacak. Gel bunu işçinle bir kısmını paylaş, ondan sonra da gök kubbede hoş bir seda bırak. Öldükten sonra da ‘Sorma, bizim öyle bir patronumuz vardı ki gerçekten işçisinin hakkını çok ciddi manada gözetir, maaşını da iyi bir konumda verirdi’ desinler. Asıl olan burası. Bunu başarmamız lazım.”

Faizler yüksek

İşverenlerin az kazanmasıyla doğabilecek maliyet endişesine de değinen Erdoğan, maliyetlerin aşağı çekilebileceğini söyledi. Türkiye’deki faiz oranlarının yüksek olduğunu eleştiren Cumhurbaşkanı, bu oranlarla yatırım olamayacağını, dolayısıyla önce paranın maliyetinin düşmesi gerektiğini aktardı.

“Biz o maliyetleri çok farklı yerlerde aşağı düşürebiliriz. Buradaki konum şudur, Türkiye’de faiz oranları mesela yüksektir, ama batıda bizim gibi değil düşüktür. E soruyorum şimdi bu faiz oranlarıyla yatırım olur mu? Bu faiz oranlarıyla birlikte küçük orta boy işletmeler girişimci ruhunu kazanabilir mi? Zenginleşebilir mi? Hayır. Onun için burada önce paranın maliyetini düşürmek lazım. Ne genç işadamı bulabiliriz, ne genç işkadını bulabiliriz. Onlar da çok kısa zamanda iflas ederler, devlet gelir iş yerine el koyma durumunda olur. Bu konuyu iyi değerlendirmek gerekir.”

Etkin ekonomi ve istihdam politikalarının uygulanabilmesi için işçi-işveren arasında güçlü bir sosyal diyaloğun tesis edilmesinin şart olduğunu söyleyen Erdoğan, büyümenin sadece rakamlardan ibaret olmadığını kalitesi ve niteliğinin de önemli olduğunu söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler