Rusya ile uçak krizi cari açığı vuracak

Moskova’nın, bir Rus uçağının düşürülmesine misilleme olarak Türkiye’ye seyahat yasağı getirmesi, ekonominin zayıf noktası cari açığı olumsuz etkileyecek

Yayınlanma: 27.11.2015 - 23:13
Abone Ol google-news

Rusya Federal Turizm Ajansı’na göre, Türkiye’ye tur satmak Rus yasalarının “bariz ihlali” olacak ve gelecek haftalarda Türkiye’yi ziyaret için yer ayırtan yaklaşık 6 bin kişi planlarını değiştirmek zorunda kalacak.

İptaller gelecek

Bu yılın ilk dokuz ayında Türkiye’yi ziyaret eden 3.3 miyon Rus turist, toplam turist sayısının yüzde 10’unu oluşturuyor

İlk dokuz ayda Türkiye’ye 21 milyar dolar gelir sağlayan turizm, cari açığın kontrol altına alınmasında önemli bir role sahip. Geçen yıl yüzde 5.8 olan cari açığın Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya (GSYH) oranının bu yıl yüzde 5’e düşmesi beklenirken, Rusya ile yaşanan kriz bu bekleyişi tehlikeye soktu.

Bloomberg’e konuşan London Capital Group analisti İpek Özkardeşkaya, Türkiye’de turizm sektörünün artan jeopolitik gerilimden dolayı zaten olumsuz etkilendiğini, bir de Rusya’dan gelecek iptallerle cari açığın büyüyebileceğini söyledi.

Özkardeşkaya, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımına hazırlandığı ve gelişen piyasalara yönelik yatırımcı güveninin değişimlere duyarlı hale geldiği bir dönemden geçildiğine de dikkat çekti.

Türkiye’nin Rus turistler ve onların yaptığı kayda geçirilmemiş alışverişle ilişkili döviz gelirleri yıllık 6 milyar doların üzerinde ve bu GSYH’nin yüzde 0.8’ine tekabül ediyor. Buna ek olarak Türkiye’nin resmi kanallardan yaptığı ihracat ve Rusya ile ilişkili gelirler GSYH’nin yüzde 1.4’üne ulaşıyor.

ATSO’dan çağrı

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, son dönemde Rusya ile yaşanan sorunların itidal içinde çözülmesi dileği ile Rusya’daki oda başkanlarına işbirliği çağrısında bulundu. Çetin, Moskova, Saint Petersburg, Ekaterinburg, Krasnodar, Orenburg, Nijniy Novgorod, Novosibirsk, Soçi başta olmak üzere Rusya’daki önde gelen oda başkanlarına dostluk, kardeşlik mesajı içeren bir metin gönderdi.

 

Vizesiz geçişi kaldırdı

Rusya, Türkiye ile başgösteren krizin ardından iki ülke arasındaki vize muafiyetini kaldırma kararı aldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, vize muafiyetinin 1 Ocak’tan itibaren iptal edileceğini açıkladı.

Lavrov, vizesiz geçiş uygulamasın son verilmesinin, Türkiye’de gerçek bir terör tehdidi bulunmasından kaynaklandığını da söyledi.Rusya Dışişleri Bakanı, “Türkiye’nin terörizmi yok etmeye gerçekten niyeti var mı, bundan emin değiliz” diye konuştu.

Lavrov, kriz öncesinde planlanan Ankara ziyaretini iptal etmişti.Moskova, Türkiye’ye yönelik misillemeler çerçevesinde, Türkiye’ye gitmeme çağrısı yaparken, büyük tur operatörleri tur satışlarını iptal etti.

1 Aralık’tan itibaren Türkiye’den beyaz et alımını da durduracak olan Rusya, tüm Türk mallarının Rus gümrüklerine girişlerini de durdurmuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler