Kiralık kölelik geliyor

Meclis’teki ‘Uzaktan çalışma ve ÖİB’ düzenlemeleriyle, “kiralık” işçilik hayata geçecek.

Yayınlanma: 18.01.2016 - 20:51
Abone Ol google-news

Hükümet, çalışma yaşamını altüst edecek iki düzenlemeyi Meclis gündemine getiriyor. “Uzaktan çalışma” ile özel istihdam bürolarına (ÖİB) “işçi kiralama” yetkisi veren düzenlemelerde sona gelindi. Sendikaların itirazlarına karşın “uzaktan çalışma” birçok sektörde geçerli olacak. ÖİB düzenlemesi ile işverenler, bu bürolardan istedikleri kadar işçiyi, istedikleri süre için kiralayabilecek. Sendika olmayacak. Düşük ücretten işçi çalıştırılacak.

Grafiker, web tasarımcısı gibi bilişim sektöründe “uzaktan çalışma” olabileceğini belirten sendikalar, diğer alanlarda “uzaktan çalışmanın” yaratacağı sorunlara dikkat çekti.

Muhatap ÖİB

Ancak hükümet tarafından hazırlanan taslakta “uzaktan çalışmanın” hemen hemen bütün sektörlerde uygulanması öngörüldü.

Hükümet, ÖİB ile taşeron işçilik sorununa da çözüm bulmayı hedefliyor. Türkiye’de 2 milyona yakın taşeron işçi bulunuyor. Bu işçilerin 650 bini kamuda çalışıyor. AKP, seçim öncesinde kadro vaadinde bulunmasına karşın hala bu işçilere kadro verilmedi. Sendikalar, taşeron işçilere şimdiye kadar kadro verilmemesinin altında, öncelikle ÖİB düzenlemesinin gerçekleştirilmek istenmesinin yattığına dikkat çekti.

ÖİB düzenlemesi ile taşeron şirketler de bundan böyle ÖİB’lerle muhatap olacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler