Turizmde acı fren

Rusya krizi ve terör endişeleri turizmi vururken otel yatırımları da sert geriledi. TUROB’a göre projelerin dörtte biri iptal edilirken yatırımlar yüzde 26 azaldı.

Yayınlanma: 04.02.2016 - 20:56
Abone Ol google-news

Artan iç güvenlik endişeleri ve Rusya gerginliği başta olmak üzere bölgedeki jeopolitik riskler nedeniyle turizm sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı durum, otel yatırımlarına da yansıdı. Turistik tesis yatırımlarında 2015 yılının bilançosu belli olurken, projelerin toplam tutarı da otel ve yatak sayısı da azaldı.

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nin (TUROB) analizine göre, 2015’te 52 ayrı şehirde yeni yatırım yapılacak otel sayısı 239, yatak sayısı ise 56 bin 448 olarak gerçekleşti. Geçen yıl, bir önceki yıla göre proje sayısı yüzde 25, yatak sayısı yüzde 31, yatırım miktarı ise yüzde 26 geriledi.

Turist sayısı azalıyor

Turizm gelirleri 2015’te 2 milyar 842 milyon dolar azalarak 31.46 milyar dolara gerilerken, toplam yabancı ziyaretçi sayısı da önceki yıla göre 1 milyon 928 bin kişi azalmıştı. İstanbul Sultanahmet’te 10 Alman turistin yaşamını yitirdiği Sultanahmet’teki terör saldırısının ardından çok sayıda kruvaziyer şirketi Türkiye turlarını iptal ederken, Rusya ile uçak krizinin etkisiyle Rus turist sayısı 4 milyonun altına inmişti.

TUROB, Ekonomi Bakanlığı tarafından Ocak-Aralık 2015 dönemine ait verilen ‘Yatırım Teşvik Belgelerini’ konaklama sektörü açısından inceledi. Veriler turizmdeki dramatik düşüşün otel yatırımlarına da yansıdığını gösterdi. TUROB’a göre geçen yıl yapılması planlanan 239 proje için toplam yatırım miktarının 3 milyar 975 milyon TL olması öngörülürken, yatırımların tamamlanmasının ardından yeni istihdam edilecek kişi sayısı ise 14 bin 264’e çıkacak.

TUROB Başkanı Timur Bayındır, sektör örgütleri ve Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyon içerisinde çalışması ile teşvik sisteminin revize edilerek turizm yatırımlarının Anadolu illerimize yaygınlaştırılmasının sağlanması gerektiğini belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler