İşveren 1300 lirayı hazmedemedi

İşverenler ikramiye, sosyal yardımlar gibi yan ödemelerin de asgari ücrete dahil edilmesini istedi.

Yayınlanma: 10.03.2016 - 21:40
Abone Ol google-news

Asgari ücretin net 1300 liraya çıkarılmasını kabul edemeyen işverenler, 100 liralık devlet desteğine karşın şimdi de ikramiye, prim, sosyal yardımlar gibi yan ödemelerin de asgari ücretin içerisinde değerlendirilmesini istedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda 2016 yılı için net asgari ücret 1300.99 lira olarak belirlendi. Brüt asgari ücret ise 1647 lira oldu. Asgari ücretteki yüzde 30’luk artışa işverenler muhalefet etti. Birçok işyerinde asgari ücretteki artış gerekçe gösterilerek işçilerin yemek, yol yardımları kesildi. İşverenler, asgari ücretin kendilerine maliyetinin toplu iş sözleşmesi uygulamayan işyerlerinde ayda 1935 lira, toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerlerinde 3 bin 512 liraya çıktığını savunuyor.

Yeni talep geldi

İşverenlerin maliyet artışlarının bir kısmının devlet tarafından karşılanması talepleri üzerine yasal değişiklik yapıldı. Devlet işverenlere işçi başına 100 lira prim desteği veriyor. Yasa gereği, yer altında çalışan işçilere en az iki asgari ücret tutarında ücret ödenmesi gerekiyor. Artışı gerekçe gösteren işverenler madenlerde işçi çıkarmaya başladı. Bunun üzerine madenlerde asgari ücretten kaynaklanan maliyet artışlarının da devlet tarafından karşılanması için düzenleme yapıldı.

Tüm bu desteklere karşın işverenler yeni bir talepte daha bulundu. İkramiye, prim, sosyal yardımlar gibi yan ödemelerin asgari ücret kapsamında sayılmaması nedeniyle, toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerleri aleyhine haksız rekabet oluştuğunu savunan işverenler, bu durumun düzeltilmesi için mevzuatta değişiklik yapılmasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler