Maaşın yarısı vergiye

5 bin TL brüt maaş alan bir kişinin eline Gelir ve Damga Vergisi ile SGK kesintilerinden sonra net ücret olarak 3 bin 292 TL geçiyor.

Yayınlanma: 28.03.2016 - 21:12
Abone Ol google-news

Denetim, vergi ve danışmanlık şirketi KPMG’nin yaptığı araştırmaya göre, brüt maaşın yarısı vergilerle kesintiye uğruyor. Sadece dolaylı vergilerin net ücretin üzerindeki yükü ise yüzde 12.

KPMG, çalışanların ücretlerinin ne kadarının vergilere gittiğini araştırdı. Brüt ücretin henüz hak sahibinin eline geçmeden gelir ve damga vergisi ile SGK kesintilerine tabi tutulduğunu belirten KPMG Türkiye vergi uzmanlarından Emrah Akın, ele geçen ücretin bir kısmının da satın alınan mal ve hizmetler sebebiyle dolaylı vergilere maruz kaldığını söyledi. Akın, örnek bir çalışma olarak 5 bin TL brüt ücret alan, eşi çalışmayan ve bir çocuğu olan bireyin ücreti üzerindeki vergi yükünü ortaya koydu. Hesaplamada “asgari geçim indirimi” dikkate alınmadı ve son olarak ele geçen ücretin tamamının harcandığı yani hiç tasarruf yapılmadığı varsayıldı.

Yüzde 41’i aşıyor

Buna göre 5 bin TL brüt maaş alan bir kişinin eline Gelir ve Damga Vergisi ile SGK kesintilerinden sonra ortalama net ücret olarak 3 bin 292 TL geçiyor. Kesintiler net ücretin yüzde 41’ine denk geliyor.

Akın, “387 TL’lik dolaylı vergiler tutarının üzerine, gelir vergisi (920 TL), damga vergisi (37.95 TL), SGK primi işçi payı (700 TL) ve işsizlik ödeneği (50 TL) eklendiği zaman karşımıza 2 bin 95 TL tutarında ve brüt ücretin yüzde 42’sine denk gelen bir tablo çıkıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler