Yeraltındaki işçiler aileleriyle direnişte

Soma’ya gönderilmek istenen 300 işçi, yerin 450 metre altında beş gündür direniyor. İşçilerin aileleri de dışarıda eylemde...

Yayınlanma: 07.04.2016 - 22:23
Abone Ol google-news

Amasya’nın Suluova ilçesinde 61 yıllık Yeni Çeltek Maden İşletmesi’nin Soma Holding’e bağlı Gürmin Enerji tarafından kapatılarak işçilerin Soma’ya gönderilmek istenmesine karşı işçilerin başlattığı direniş sürüyor. 300 madenci pazartesi günü madene girererek 450 metre derinlikte eylem başlatırken aileleri de dışarıda direniyor. Madenin 450 metre derinliğinde eylem yapan işçilerden İsmail Yakışan, Talip Karatay, Mustafa Keten, Hüseyin Tokatlı ve Namık Aslan fenalaşarak Suluova Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Rahatsızlanan arkadaşlarını yeryüzüne çıkaran işçiler “Ölmek var dönmek yok, tümümüz hastanelik olana kadar çıkmayacağız” diyerek tekrar yer altına indi.

Çocukları ve torunları maden direnişinde olan Fatma Alıcı ,“Nerede oy verdiğimiz siyasetçiler? Niçin sesimizi duymuyorlar? Niçin ekmeğimizi elimizden alıyorlar? Oğlum içeride, dört torunum var, hepsi okula gidiyor, çocukların psikolojisi bozuldu. Milletvekilleri, başbakan niçin duymuyor bizi? Yerin altında aç susuz ne yapıyor benim çocuğum orada?” dedi. Ayşe Uysal ise “Eşim Yusuf Uysal içeride. Bizim dedelerimizin babaları emekli bu maden ocağından. Bugüne kadar ocak kapanmadı da üç yıl içerisinde ne oldu da kapanıyor? Eşimden dünden beri haber alamadık, çok merak ediyoruz. Herkes kendi cebini doldurmak için burayı sattılar da şimdi niçin sahip çıkmıyorlar?” dedi.

Oy verdiklerimiz nerede?

İşçi eşi Gülcan Maden ise “Üç çocuğum var, biri rahatsız, engelli. Ben eşimin Soma’ya gitmesini istemiyorum. Çocuklarımın başında, engelli çocuğumun yanında olmasını istiyorum. Çocuklarım günlerdir babasını göremedi, babalarını istiyorlar” dedi.

İşçi annesi Nuriye Karakaya da “Oğlum Hamdi Karakaya içeride. Eşim 1990 grizu patlamasında bu madende şehit oldu. Oğlum da gerekirse bu madende şehit olacak, bu ocak asla kapanmayacak. Ben 1990’da ağladım, hâlâ gözyaşı döküyorum. Eşim bugün gelecekmiş gibi hâlâ gözlerim yollarda benim. 78 kişi şehit oldu o zaman, gerekirse çocuklarımız da şehit olur. Altmış senedir bu ocak kapanmadı da şimdi niçin kapanıyor? Burası kapanırsa biz nereye gidelim, nerede iş bulalım çocuklarımıza?” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon