Türkiye turizmde 22 yılın gerisinde

Türkiye’ye gelen turist sayısı mayısta yüzde 35 azalarak 1994’ten bu yana en büyük düşüşü kaydetti. Rus turist sayısı yüzde 92 düştü

Yayınlanma: 28.06.2016 - 18:13
Abone Ol google-news

Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı iç güvenlik endişeleri ve Rus ziyaretçi sayısında yaşanan dramatik düşüşün etkisiyle turizm sezonunun açıldığı mayıs ayında yüzde 34.7 azalarak 1994’ten bu yana en büyük düşüşü kaydetti.

Turist sayısı mayısta 2.49 milyon kişiye gerilerken, turizm sezonunun açılmasıyla birlikte mayıs itibarıyla gelen ziyaretçi sayısında önceki aylara kıyasla daha sert düşüşlerin görülmesi bekleniyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın internet sitesinde yer alan verilere göre, yılın ilk beş ayında Türkiye’ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı ise yüzde 22.93 azalışla 8.3 milyon kişi oldu.

Rusya çakıldı

Rusya-Ukrayna krizi sonrası Batı ülkelerinin Rusya’ya uyguladığı ambargolar nedeniyle Rus vatandaşlarının satın alma gücündeki sert gerileme ve bir Rus savaş uçağının geçen yıl kasım ayında Suriye sınırında Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle düşürülmesinin ardından, Rusya’dan gelen ziyaretçi sayısı mayısta yüzde 92 düşüşle 41 bin kişiye geriledi. İlk beş aydaki düşüş ise yüzde 83 oldu.

Öte yandan canlı bomba saldırıları ve Doğu, Güneydoğu’da sokağa çıkma yasaklarının iç güvenlik riskini artırması nedeniyle yabancı ziyaretçilerde en yüksek düşüşlerin güvenlik sorunlarına daha hassas olan kişi başına milli geliri yüksek ülkelerden gelen turist sayılarında görülüyor. Verilere göre mayıs ayında Almanya’dan gelen turist sayısı yüzde 32, İngiltere’den gelen turist sayısı yüzde 29, Hollanda’dan gelen turist sayısı yüzde 44, Japonya’dan gelen turist sayısı ise yüzde 61 geriledi.

Irak’tan gelen turist sayısında ise yüzde 77 azalma görüldü.

Büyüme duracak

Öte yandan Goldman Sachs tarafından yayımlanan raporda, “Büyüme ivmesinde yavaşlama gördüğümüz tek Orta-Doğu Avrupa, Ortadoğu, Afrika (CEEMEA) ülkesi Türkiye” denildi.

Turist sayısında düşüşün etkisiyle ihracatta büyümenin azalmasının büyük olasılık olduğunu vurgulayan Goldman Sachs, CEEMEA’da toplam GSYH büyümesinin 2016’da yüzde 1.8 olmasını beklediklerini vurguladı.

9 gün Kapadokya’yı kurtarmaz

Türkiye’nin peri bacaları, balon turları, kayadan oyma butik otelleri, vadileri ve yeraltı şehirleri ile ünlü Kapadokya turizmini 9 günlük bayram tatilinin kurtarmayacağı vurgulandı.

Göreme Turizm Geliştirme Kooperatifi Başkanı Mustafa Durmaz, bölgedeki konaklama tesislerinde Ramazan Bayramı tatilinin 9 güne çıkmasıyla birlikte büyük çoğunluğu yerli turist olmak üzere yüzde 60 civarında rezervasyon olduğunu söyledi. Bölgedeki butik otel, motel, pansiyon ve diğer konaklama merkezlerinde rezervasyonların 9 günlük tatil nedeniyle yoğunlaşmasının turizmcilere ancak geçici bir rahatlama sağlayacağını kaydeden Durmaz, ama genel olarak bakıldığında nefes alacak bir durum olmadığını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler