Borsa ilk gün çakıldı

Girişim sonrası ilk işlem günü Türkiye piyasaları resmen çakıldı. Borsada kayıp yüzde 7’yi aşarken TL 3 sınırına dayandı. Oynaklığın sürmesinden endişe ediliyor.

Yayınlanma: 18.07.2016 - 20:36
Abone Ol google-news

Cuma günü başarısız olan darbe girişimi sonrası gelen satışlarla Borsa İstanbul 100 Endeksi’nde kayıplar yüzde 7’yi aşarken dolar ise TL karşısında da 2.97 TL’ye yükseldi.

Ağırlıklı olarak banka hisselerine gelen satışların etkisiyle, Borsa İstanbul Endeksi haftanın ilk işlem gününe yüzde 2.50 kayıpla 80 bin 755 puandan başlamıştı. Satışların devamıyla 80 bin puanın altına çekilen Endeks, ikinci seansın başında yüzde 6.38 düşüşle 77 bin 550 puana kadar geriledi. Darbe girişimi sonrası hafta sonu serbest piyasa işlemlerinde 3.05 TL’ye kadar yükselen dolar da, 2.92-2.93 TL’ye kadar gevşemesinin ardından yeniden yükselerek günü 2.9730 TL düzeyinde kapattı. Hafta sonunda serbest piyasada 3.30 TL’yi aşarak 3.32 TL’ye çıkan Avro da, sabah saatlerinde 3.22 TL’ye kadar çekildikten sonra, dolara paralel olarak yükseldi ve 3.2899 TL’ye kadar tırmandı.

Aceleci olunmamalı

KapitalFX Araştırma Uzmanı Enver Erkan, başarısızlıkla sonuçlanan darbe girişiminin ardından dolarda yaşanan hareketliliğin ortamın tam olarak dinginleşmediğinin göstergesi olduğunu belirterek, “Ankara’dan gelebilecek açıklamalar veya yabancı raporlar çerçevesinde dalgalanmalar yaşanabileceği unutulmamalı. Yani normale dönme konusunda aceleci olunmamalı” dedi. Destek Menkul Değerler Analisti Aysun Göksu ise gözlerin bugün yapılacak Para Politikası Toplantısı’na (PPK) çevrildiğine dikkat çekti ve “Şu anki tansiyon seviyelerinde kalınırsa bankanın hem iç talebi canlı tutmak hem de piyasaya normale dönüldüğü mesajı vermek adına minimum 25 baz puanlık bir faiz indirimi gelebilir” dedi. İş Yatırım da paylaştığı notta, PPK’de faiz üst bandında 50 baz puan indirim beklediğini açıkladı.

Oynaklık sürecek

Londra’da Commerzbank AG analisti Tatha Ghose, darbe girişiminin ekonomiye uzun dönemli zararını değerlendirmeden önce, muhtemelen sert düşüşü satın alacaklarını söyledi. Ghose, “Fiyatlar muhtemelen bir süre volatil kalacak, ancak nihayetinde yatırımcılar bunu bir alım fırsatı olarak kullanacak. Yatırımcılar için şimdi temel soru, Türkiye’nin uzun vadeli risk priminde bir tortu etkisinin olup olmayacağı” dedi. Goldman Sachs ise haftasonu yaşananlardan sonra TL için tahminlerini düşürerek 3 aylık kur tahminini 2.95’ten 3.10’a çıkardı.

 

Doğan fırladı, THY çakıldı

Darbe girişiminin ardından borsada hisse bazında sert hareketler görüldü. Siyasi risklerin arttığı algısına bağlı olarak ülkeye gelen ziyaretçi sayısının düşeceği beklentisiyle Türk Hava Yolları (THY) hisselerinin gün içinde kaybı yüzde 11’i aştı. Açılışta yüzde 14 yükselen Doğan Holding hisseleri günü yüzde 2.04 yükselişle kapattı. Cuma darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Doğan Grubu yayın organlarından CNN Türk’e bağlanarak halkı meydanlara davet etmişti. Sabaha karşı bir grup asker hurriyet. com.tr, Hürriyet, CNN Türk ve Kanal D’yi basmıştı. Askerler daha sonra etkisiz hale getirilmişti. TEB Yatırım son yaşanan olaylarla ilgili değerlendirmesinde, söz konusu olaylardan en olumsuz etkilenecek sektörün özellikle uluslararası talebin gerilemesi ile havayolu ve turizm sektörü olduğunu belirtti.

SPK’den uyarı!

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, sermaye piyasalarının orta ve uzun vadeli yatırım alanı olup yatırımcıların, kısa süreli hareketlerden kaçınması gerektiği konusunda uyardı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler