İşçiden üç acil talep

DİSK, işçiler için “3 acil talepte” bulundu.

Yayınlanma: 27.07.2016 - 19:38
Abone Ol google-news

Taşeron işçilerin kayıtsız şartsız kadroya alınmasını isteyen DİSK, kıdem tazminatına dokunulmamasını ve zorunlu bireysel emeklilikten vazgeçilmesini talep etti. DİSK’in talepleri şöyle:

Taşeron işçiler: Seçim öncesinde taşeron işçilere kadro sözü veren hükümet, seçimlerin ardından taşeron işçilerin kadrolu değil “özel sözleşmeli personel” statüsü ile kamuya alınacaklarını açıkladı. İşçiler sınavla bu statüye geçirileceklerdi. Ancak aradan uzun bir zaman geçmesine karşın bu da gerçekleşmedi. Taşeron işçiler açtıkları kadro davalarını kazanmalarına karşın kadroya alınmadılar. “Seçimlerin üzerinden 7 ay geçti, ne mahkeme kararlarına uydular ne seçimlerde verdikleri sözü tuttular” vurgusu yapan DİSK, “kamuda taşeron işçi olarak çalışanların tümünün herhangi bir ön koşul olmaksızın derhal ve tüm kazanılmış haklarıyla birlikte kamu işçisi olarak kadroya alınmasını” istedi.

Kıdem tazminatı: Kıdem tazminatını fona dönüştürme uzun süredir hükümetin gündeminde bulunuyor. Ancak sendikaların tepkileri nedeniyle şimdiye kadar herhangi bir adım atılmadı. Kıdem tazminatında fon sistemi getirmenin iş güvencesinin ortadan kaldırılması anlamına geldiğine dikkat çeken DİSK, kıdem tazminatına dokunulmamasının yanı sıra bir yıldan az çalışanlara da kıdem tazminatı ödenmesini istedi.

Zorunlu BES: Hükümetin gündeminde bulunan bir diğer konu da Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) zorunlu hale getirilmesi. Zorunlu BES ile tüm ücretlerden ortalama 50 ila 100 TL arasında kesinti yapılması öngörülüyor. Zorunlu BES kesintisi ile asgari ücretlinin gelirinin iyice azalacağına dikkat çeken DİSK, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yılın ikinci yarısında yüzde 20’lik vergi dilimine girecek olan milyonlarca çalışanın buradan da kaybı olacak. Çalışanları hem ‘zorunlu BES’ hem de vergi dilimindeki artış vurunca asgari ücret bin 100 liranın altına düşecek. Açlık ve yoksul sınırının altındaki ücretler daha da düşecek! Zorunlu BES ile asıl amaç sosyal güvenlik değil, ‘tasarruf’ düzeyini artırmak adı altında inşaat şirketlerini beslemek ve Kanal İstanbul gibi afaki projelere kaynak oluşturmak ve kamusal sosyal sigorta sistemini tasfiye etmektir.” DİSK, devletin BES’e değil kamusal sosyal güvenliğe daha fazla katkı yapmasını istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler