‘800 milyon Avro cepte şirket almaya hazırız’

Arçelik Genel Müdürü Bulgurlu, yeni yatırımlar ve şirket satın almaları için ellerinde 800 milyon Avro nakit bulunduğunu belirterek “Çıkacak fırsatlar için hazırız” dedi.

Yayınlanma: 17.08.2016 - 22:09
Abone Ol google-news

Koç Holding’in önde gelen markalarından Arçelik A.Ş. ev teknolojileri alanında global liderlik için yeni yatırımlar ve şirket satın almaları için düğmeye bastı. Kısa bir süre önce Pakistan’ın en büyük beyaz eşya üreticisi Davlance’ı satın alan Arçelik, global yatırımlara ara vermeden devam edeceğini açıkladı.

Arçelik A.Ş. Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, “Amerika’dan Asya Pasifik’e uzanan geniş bir coğrafyada bizi sektörümüzde global hedeflerimize taşıyacak stratejik planımızı hazırladık. Beş yıl içinde Arçelik AŞ’nin büyüklüğünü ikiye katlama amacıyla yatırımlarımıza kararlılıkla devam edeceğiz” dedi. Arçelik’in güçlü bir nakit pozisyonunun bulunduğunu, şu anda bünyelerinde 800 milyon Avro nakit bulundurduklarını dile getiren Bulgurlu, “Organik büyüme hedefimiz var. Birleşme ve satın alma hedeflerini sürekli kollayacağız. Bünyemizde güçlü nakit bulundurmamızın nedeni de budur. Ortadoğu ve Afrika’da liderlik hedefliyoruz. Afrika stratejimizi değiştiriyoruz. Sahraaltını Güney Afrika’dan yöreteceğiz. Önümüzdeki yıllarda İran, Mısır ve Bangladeş gibi ülkelere odaklanacağız. Bu ülkelere fabrikalar da kurabiliriz. Ortaklık da olabilir. Büyümemize katkı sunacak fırsatlara bakıyoruz. Biz önümüze çıkacak fırsatlar için hazırız, birden fazla satın alma da olabilir” diye konuştu.

Beko yolu

Bir grup gazeteci ile bir araya gelen Bulgurlu, dünyanın en büyük pazarlarından olan Asya Pasifik ve Amerika kıtalarına yoğunlaştıklarını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

Türkiye ile Asya Pasifik arasında istikrarlı ve güçlü bir varlık sağlayacağımız bir ticari koridor oluşturmayı hedefliyoruz. Tarihte Doğu’dan Batı’ya ticareti geliştiren İpek Yolu gibi, biz de Türkiye ve Asya Pasifik arasında bir Beko Yolu oluşturacağız. İpek Yolu üzerindeki ülkelerde liderlik pozisyonları için çalışacağız. Bu noktada son dönemde gerçekleştirdiğimiz Pakistan’ın lider beyaz eşya ve ev aletleri üreticisi Dawlance satın alması, şirketimizi İpek Yolu’nun izleri üzerinden ilerletme stratejimizin kritik bir adımı.

* 2015 sonunda Malezya ve Vietnam’da Beko satış şirketlerimizi kurduk. Tayland’daki Beko buzdolabı fabrikamız faaliyetine başladı. 2016 yılı içinde Endonezya ve Filipinler’de de yeni satış şirketleri kurmayı planlıyoruz. Bir diğer önemli ve büyük pazar olan ABD’de kurduğumuz satış organizasyonu ile de önümüzdeki dönemde Kuzey ve Güney Amerika’daki potansiyelden faydalanmak istiyoruz.

* Üst segmentteki markamız Grundig de yeni pazarlar ve kanallara giriş yaparak uluslararası büyümemize önemli katkı sağlıyor. Güney Afrika’da Defy ve Romanya’da Arctic gibi yerel markalarımızla uzak ara pazar liderliklerimizi koruyoruz. Afrika ve Ortadoğu’da pazar liderliklerini hedefliyoruz.

* Bugün 4 ülkede 11 Ar-Ge merkezinde 1060 Ar-Ge çalışanımızla farklı coğrafyalardaki tüketicilerin yaşamlarına değer katacak ürünler geliştiriyoruz.

Pazar lideri

Bulgurlu, Arçelik’in mevcut pazarlardaki büyümesinin devam edeceğini de kaydederek “2016’nın ilk yarısında da beyaz eşya, ankastre, klimada Türkiye’de pazar liderliğini sürdürdük. Lider olduğumuz ödeme kaydedici cihazlar pazarında satış gelirlerimizi yüzde 100 büyüttük. TV kategorisinde ise, küçülen pazara rağmen, tüm markalarımızla perakende satışlarımızı yüzde 10 artırdık. Avrupa’da toplam satışlarda en büyük üçüncü beyaz eşya şirketiyiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler