3. Köprü açıldı, ay sonuna kadar ücretsiz

İstanbul Boğazı'ndaki üçüncü köprü; Yavuz Sultan Selim Köprüsü bugün açıldı. Köprü için yapımcı iki şirkete her gün 135 bin araç garantisi verildi. Bu rakam yakalanamazsa, kalan fark devlet kasasından ödenecek.

Yayınlanma: 26.08.2016 - 11:29
Abone Ol google-news

 <video:591306>

İstanbul'un kuzeyindeki son orman alanları ile su havzalarında tahribata yol açan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu bugün devletin zirvesinin katılımıyla gerçekleştirilen törenle açıldı.

Mimarlar Odası, 3. köprünün açılışına Erdoğan'ın sözleriyle tepki gösterdi

Kentin son ormanlarına da bir hançer gibi saplanan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun yapımı yaklaşık 3 milyar dolara mal oldu. Köprüden geçiş ücreti, birinci sınıf araçlar için 9,90 lira olarak açıklandı. Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada, köprüden geçişin 31 Ağustos'un gecesine kadar ücretsiz olacağını söyledi.

Başbakan: Kamyon, otobüs ve tırların şehir içine giremeyecek

Başbakan Binali Yıldırım, açılış konuşmasında yarından itibaren kamyon, otobüs ve tırların şehir içine giremeyeceğini söyledi.

Yıldırım, "Yavuz Sultan Selim geliyor. Bugün 26 Ağustos, Gazi Mustafa Kemal'in büyük taaruza başladığı günün yıldönümü. Bugün günlerden Türk'ün gücünün tüm dünyaya gösterildiği gündür. Bugün aynı zamanda Fırat Kaplanı'nın başarısının günüdür. 29 Mayıs 2013'te bu köprünün temelini attık. Bu köprüyü yapmaya karar verirken Cumhurbaşkanımızla üzerinde çok düşündük. En az üç ay güzergahları inceledik" dedi.

"YARINDAN SONRA OTOBÜSLER ŞEHİR İÇİNE GİREMEYECEK"

Yıldırım, "Sonunda en doğru yeri bulduk. İşte boğazın en kuzeyinde, Karadeniz'in girişinde, bu tarihi eseri, bu mühendislik harikasını İstanbul'a hediye etmenin keyfini yaşıyoruz. Bu köprü tarihi İpek Yolu'ndaki bütün yolculuklara hizmet ediyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete geçecek. Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Köprünün özelliği şu; şimdi Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyonlar, otobüsler, TIR'lar artık yarından sonra şehir içine giremeyecek"

Erdoğan: 31 Ağustos'a kadar köprü ücretsiz olacak

İstanbul’umuza, ülkemize, milletimize Avrupa ve Asya kıtalarına hayırlı olmasını temenni ediyorum. Proje hazırlanmasından inşasına kadar emeği geçen bakanlarımızı, bürokratlarımızı, mühendislerimizi, işçilerimizi özellikle tebrik ediyorum. Tabii ki bu süreçte üç başbakan ve bir de az önce dinledik, sayın Gül ile birlikte çalıştık. Başbakandım ve o zaman Ulaştırma Bakanı da bugün Başbakan Yıldırım’dı. Büyük bir coşku ile attık, dalga geçenler oldu, yaptırmayacağız diyenler oldu. Buralara gelip gösteri yapanlar oldu ama biz dedik ki “Bu yoldan dönmek yok, yapacağız” dedik işte Halep oradaysa arşın burada. 

"Siz tankların, topların önünde durdunuz"

Allah’a hamdolsun yaptık. Şimdi, açılışını sizlerle birlikte yapıyoruz. Bu gurur duyulası milletimizle yapıyoruz. Siz, farklısınız. Siz, tankların, topların, helikopterlerin, F16’ların önünde duran bir milletsiniz. Birinci köprü şimdi ne oldu 15 Temmuz Şehitler Köprüsü oldu. Onun adını siz koydunuz. ikinci köprü Fatih Sultan Mehmet Köprüsü. Şimdi de Yavuz Sultan Selim köprüsünü açıyoruz. Boğazın altından zaten bir Marmaray’ımız var değil mi? 20 Aralık’ta da Avrasya tünelinin açılışını yapıyoruz. Kardeşlerim, bu millet Allah’ın izniyle neye layıksa bunların hepsi olacak.

"Kıtaları birleştiriyoruz"

Muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmak lafla olmuyor, icraatla oluyor. Bu günümüzü bizlerle paylaşan  Bahreyn Kralı, Makedonya Cumhurbaşkanı, KKTC Cumhurbaşkanı, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konsey Başkanı, Bulgaristan Başbakanı, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı’na, dost ve kardeş ülkelerin başbakan yardımcılarına, kıymetli temsilcilerine şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Biz gerçek dostlarımızı kara günlerimizde de yanımızda görmekten memnuniyet duyuyoruz. Kıymetli misafirler, değerli kardeşlerim, açılışını yaptığımız köprü ile 3. defe Avrupa’dayız, kıtaları birleştiyoruz. Bu köprü hem tekerlekli araç geçişini, hem raylı sistemi sağlıyor olması açısından dünyada öncü bir köprü böyle bir özelliğe sahip. İşte şu anda iftiharla gördüğümüz seyrettiğimiz bu köprü, inşallah dünyada birçok şeye öncü olacak.

"İfade etmek istemiyorum"

Ülkemizin önünü kesmek için 3 yıldır maruz kaldığımız çok sayıda saldırıya rağmen yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz. Türkiye’nin sadece bu köprünün temelinden atılmasından açılmasına kadar geçiş sürecinde, alt alta sıralarsak pek çok ülkenin asırlık tarihinde yaşadıklarını geride bırakır. Şu gerçekleri görmek mecburiyetindeyiz 2013’ün haziranındaki ve aralık ayındaki saldırıları boşa çıkarmasaydık Türkiye bugüne ulaşamazdı. 2014 Martı’ndaki ve ağustos ayındaki 2015 haziranındaki ve kasım ayındaki milli irade sınavlarından çıkmasaydık bugün buralarda olamazdık. 2015’in temmuzunda başlayan terör örgütünü açtığı çukurlara gömerek bozguna uğratmasaydık Türkiye başka yerlere sürüklenirdi. Darbe girişimini milletimizin kahramanlığı sayesinde durdurmasaydık nerelere savrulabileceğimizi ifade etmek istemiyorum.

Siz ne dediniz? Tek millet dediniz, tek bayrak, tek vatan, tek devlet dediniz. Tek millet, 80 milyon tek millet olduk. 

"İnlerine girdik"

Ne dedik, inlerine gireceğiz. Girdik mi? Girdik. Şu anda bugün şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bildiğiniz gibi Gaziantep’te ne yazık ki DAİŞ’in 14 yaşındaki bir çocuğun vücuduna bağlayarak onu canlı bomba olarak kullanma suretiyle 53 şehidimiz oldu. Bir kına gecesinde, kına merasiminde bu yaşandı. 100’ün üzerinde yaralı. Bunun İslam’la alakası yoktur, bunlar Müslüman filan değildir. Paçavraya bakmayın ellerinde taşıdığı, o bayrak değildir. Kelime-i Tehvid’in yazıldığına bakmayın, zira Rabb’imiz Kuran-ı Kerim’inde Allah ismini bunlar istismar eder diye haber veriyor. Her namaz kılanı muteber kabul etmiyor. 

"Bu oyunu bozacağız"

Elinde silah, tank, top, bakıyorsunuz 12-13-14 yaşındaki yavruların vücutlarına bomba bağlayıp canlı bomba olarak bunları kullanıyorlar. Böyle bir şey yok. Bizim dinimiz bir barış dinidir. Bunlar bizim dinimizi lekelediler ama bu oyunu da bozacağız. 

"Ne yüce gönüllü bir milletsiniz ya"

Kimi zaman Alevi Sünni fitnesi, kimi zaman Türk Kürt fitnesi, sağcı solcu, ilerici gerici fitnesi yapılmıştır. Kardeşi kardeşe düşman ettiler. Bizi birbirimize vurdurdular. Biz her defasında akan gözyaşımızla, kanımızla, dağlanan yüreğimizle baş başa kaldık. 15 Temmuz tekrarlanan bu oyunun bozulması olmuştur. Ne yüce, ne güçlü bir milletsiniz ya. Bu milletle övünmeyeceğiz de kimle övüneceğiz ya. Ruhunu ve bedenini Pensilvanya’daki şarlatana teslim etmiş küçük bir kesim dışında milletimiz tüm kesimleriyle, tüm farklılıklarıyla istikbalinin ve istiklalinin yanında yer almıştır.

"DAİŞ ve PKK’yı devreye sokarak gerçek yüzlerini gösterdiler"

Bir tarafta, ruhunu, aklını, bedenini Pensilvanya’daki şarlatana teslim edenler bir tarafta Allah’a teslim edenler. Bu girişim başarılı olsa da,  olmasa da Türkiye Cumhuriyeti’nin ciddi bir zafiyete düşeceğini sanıyorlardı. Olmadı, DAİŞ ve PKK’yı devreye sokarak gerçek yüzlerini gösterdiler.

Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna saldırı

Dün Artvin’de CHP lideri Kılıçdaroğlu’na saldıryı bu çerçevede değerlendirmemiz gerekiyor. Ülkemizin 7 Ağustos’ta Yenikapı’da sergilediği birlik ve beraberlik manzarası hedef alınmıştır. Bunları bu çıldırtmıştır. Bu vesile ile bir kez daha sayın Kılıçdaroğlu’na ve beraberinde bulunan tüm arkadaşlarına şahsım ve milletim adına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Soğukkanlı ve sağduyulu duruşu için de teşekkür ediyorum. Bu sabah tekrar ediyorum, Cizre’deki polislerimizi hedef alan bombalı saldırıda şehitlerimize rahmet, gazilerimize şifa diliyorum. Cizre halkı geçtiğimiz yıl yaşanan olaylarda teröristleri kazdıkları çukurlarda debelenmeye terk etmiştir. Bu Cizre halkına yönelik intihar saldırısıdır. Pazar günü Gaziantep’e başsağlığına gidiyorum. Oradaki şehitlerimizi anmaya gidiyorum. Kardeşlerimle beraber olmaya gidiyorum. Şunu unutmayın, eğer lider taşın arkasına gizlenirse millet, ordu dağın arkasına gizlenir.

 31 Ağustos gecesine kadar köprü ücretsiz olacak"

3. KÖPRÜ'NÜN AÇILIŞI İÇİN ÖZEL BÖREK - VİDEO

<video:591313>

Atmosfere kol böreği gönderen usta aşçı bu sefer 3. Köprü için hazırladı

Bursalı börek ustası Hasan Acar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışına özel yaptığı köprü şeklinde böreği tören alanında 2 bin kişiye ikram edecek. İlklerin köprüsü haline gelen Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışı için özel bir börek hazırlandı. Daha önce dünyanın en uzun kol böreğini pişirip Guiness Rekorlar kitabına giren ve daha sonra ise atmosfere gönderdiği bir tepsi kol böreği ile dikkatleri üzerine çeken Bursalı börek ustası Hasan Acar, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılışı için köprü halinde börek pişirdi. Böreği törene katılanlara ikram edecek olan Hasan Acar, yapımı uzun süren böreğin 2 bin kişilik olduğunu söyledi. Köprü için daha önce yaptığı böreği hatırlatan Acar konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Cumhurbaşkanımız kaynak yaptığı gün biz yine köprünün maketini yapmıştık. Şimdi açılış için bu börek köprüsünü tazeledik ve daha iyi hale getirdik. 2000 tane böreği halkımıza dağıtmak için buraya geldik Bursa’dan. Bir hafta öncesinden başladık hazırlıklara. Halk olarak, küçük esnaf olarak bu sevince ortak olmak için geldik. Bu yaklaşık 2 metre boyunda bir börek. Ayaklarını birleştirmek ve sonrasında pişirmek biraz zor oldu. Yaklaşık 40 kilo un, 12 kilogram peynir, kıyma ve iç malzeme, 3 kilogram zeytinyağı ve tereyağı kullandık.”



Cumhuriyet gazetesi yazarı Çiğdem Toker, Yavuz Sultan Selim Köprüsü için Mart 2016'da kaleme aldığı "Bir tabliye kaç ayıp örter" başlıklı yazısında, "Ne de olsa 59 m. ile dünyanın en geniş köprüsü. Yatırım tutarı 2 milyar 446 milyon 377 bin dolar. Kalkınma Bakanlığı raporunda bu tutarın 2015 yılı fiyatı olduğunun altı çizilmiş, yatırım süresince artabilirmiş, 2.4 milyar dolarlık yatırım tutarını Hazine cebimizden garanti etmiş; ne gam"  ifadelerini kullanmıştı.

Bakan açıkladı: 6 gün sonra üçüncü köprüyü kullanmak zorundalar

Devletin, Hazine üzerinden iki şirkete yüz milyonlarca dolar taahüt ettiğini yazan Toker, "3. köprü ile otoyol inşaatı bittiğinde, araç başına 3 USD olmak üzere, her gün 135 bin aracın geçeceği garanti edildi. Günde en az 405 bin dolar. Yılda 148 milyon dolar. İşletme süresi olan 10 yılda da yaklaşık 1.5 milyar" ifadelerini kullanmıştı.

Çiğdem Toker'in yazısının tamamını okumak için tıklayın

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ'NDE DE GARANTİ VERİLMİŞTİ

Geçtiğimiz Şeker Bayramı'nda kullanıma açılan Osmangazi Köprüsü'nün işletmecilerine de günlük araç garantisi verilmişti. Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, o dönemde yaptığı açıklamada, "Buradan birileri geçecek ama geçmeyen para ödeyecek. Evet, geçmeyen de para ödeyecek" demişti. Günlük ortalama 40 bin aracın köprüyü kullanmaması durumunda araç başına 40 dolarlık zarar, devletin kasasından ödeniyor.

YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ AÇILIYOR: AĞAÇLAR GİTTİ AMA EKOLOJİK KÖPRÜ VA


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler