Altı milyon GSS borçlusuna kısmi af

Hükümetin ‘devrim’ olarak sunduğu Genel Sağlık Sigortası milyonlarca kişiyi borçlu yaptı. Borçlar bir kez daha yapılandırılacak.

Yayınlanma: 31.08.2016 - 22:20
Abone Ol google-news

AKP’nin “sağlıkta devrim” olarak sunduğu Genel Sağlık Sigortası (GSS) yıllar içerisinde milyonlarca borçlu yarattı. GSS borçlarını ödemeyemediği için sağlık hakkından yararlanamayanların sayısı 6 milyona ulaştı. GSS prim borçlarının ödenebilmesi için bir kez daha kısmi af çıkarıldı. Gelir testini yaptırmayan ya da testi yaptırdığı halde borcunu ödeyemeyen milyonlarca kişi bugünden itibaren başvuruda bulunarak borçlarını yapılandırabilecek.

GSS, 2012’de yürürlüğe girdi. Hiçbir sosyal güvenliolmayanlar veya bunların bakmakla yükümlüsü olmayanlar, üniversiteye gidiyorsa 25, liseye gidiyorsa 20 yaşını, okula gitmiyorsa 18 yaşını geçen kişiler çalışmaya başlamamışlarsa gelir testi yaptırmaları gerekiyor. Gelir testi yaptırılmaması ya da test yaptırıldığı halde primlerin ödenmemesi nedeniyle şimdiye kadar milyonlarca kişiye borç çıktı. Daha önce bu borçlar çıkarılan yasalarla yapılandırıldı. Ancak çözüm olmadı. Son olarak GSS kapsamında 5.9 milyon kişinin prim borcu birikti. Toplam tutarı 10.3 milyar liraya ulaştı.

Ceza silinecek

Hükümet 3 Ağustos’ta “Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’u” çıkardı. Bu yasa 19 Ağustos’ta yürürlüğe girdi. Yasaya göre, GSS borcu olanlar bugünden itibaren gelir testi için başvurabilecekler. Başvurular, yerleşim yerindeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılacak. GSS prim borcu bulunanlar da bu borçlarının yapılandırılabilmesi için en geç 31 Ocak 2017 tarihine kadar ikametgahlarının bağlı bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezi’ne başvurabilecekler. Başvuru ile 2016 Haziran ve önceki dönemlere ait GSS prim borçlarının gecikme cezası ve gecikme zamları silinecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler