Liderlere ev ödevi

G20 kapsamında işçileri temsil eden L20, Çin’deki zirvede taleplerini sundu: Büyümenin temeli ücret artışı ve kamu yatırımları olmalı. Eşitsizlikle mücadele edin.

Yayınlanma: 05.09.2016 - 19:31
Abone Ol google-news

Dünyanın en büyük 20 ekonomisini temsil eden G20 ülkelerinden sendikaların bir araya geldiği Emek 20 (L20), taleplerini Çin’de gerçekleştirilen G20 Zirvesinde dünya liderlerine sundu. Ücret artışları ve kamu yatırımlarıyla büyüme talep eden L20, eşitsizlikle mücadele için de yeni yapısal politikalar istedi.

Çin’in Hangzhou kentinde gerçekleştirilen G20 liderler zirvesine 2015’te Türkiye’de gerçekleştirilen L20’nin dönem başkanlığını yürüten Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da katıldı. Atalay, zirveye L20’nin taleplerini sundu.

Gençlere istihdam

12-13 Temmuz’da Çin’in başkenti Pekin’de G20 Çalışma ve İstihdam Bakanları Toplantısı ile eşzamanlı gerçekleştirilen L20 zirvesinde alınan ve G20 zirvesinde liderlere sunulan talepler, küresel ekonominin çalışanlara ve ailelerine daha uygun koşullar sunabilmesi için hayata geçirilmesi gereken eylemleri içeriyor. Zirvede liderlere sunulan bu “eylemler” şöyle sıralanıyor: “Ücret artışları ve kamu yatırımları vasıtasıyla ekonomik büyümeyi gerçekleştirmeyi hedefleyen eşgüdümlü eylemler, artan eşitsizlikle mücadele için yeni bir yapısal politika, gençlerin istihdamını, göçmenlerin entegrasyonunu ve cinsiyet farkının azaltılmasını amaçlayan eylemler, iklim değişikliğine karşı mücadele ve kabul edilebilir teknolojik değişim için kararlı eylemler, sorumlu uluslararası ticaret ve yatırım sisteminin inşası, G20 bileşenleri arasında politika uyumunun ve sosyal diyaloğun sağlanması.”

En tehlikeli yıl

L20, geçmişte G20 tarafından verilen taahhütlerin de takip edilmesini istedi. L20, temmuzda yayımladığı bildiride de G20’nin 2025’e kadar istihdamda cinsiyet farkını yüzde 25 azaltma hedefini gerçekleştirmek için yatırım odaklı ekonomik stratejiler geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekmişti. Ücretlerin milli gelir içindeki payının artmasını isteyen L20’ye göre 2016 ekonomik açıdan en tehlikeli yıl.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler