İstanbul'un tarihi caddesi zor günler geçiriyor... Kira 67 bin 500 lira

İstanbul Nuruosmaniye'nin devasa ve şık mağazaları zor günler yaşıyor. Dükkanlar el değiştiriyor. Katlı binalarda boşluklar çok. Cadde esnafı yüksek kiralardan şikayetçi.

Yayınlanma: 24.10.2016 - 09:56
Abone Ol google-news

Tarihi Nuruosmaniye Caddesi’nde de işler iyi gitmiyor. Dünya'dan İbrahim Ekinci'nin haberine göre, esnaf sıkıntılı. Sorun diğer önemli caddelerle aynı: “Kruvazier turizmi bitti. Alışveriş yapan turist sayısı azaldı. Kazançlar düştü, kiralar yüksek kaldı…”

Bu caddenin en ünlü mağazaları Lapis ve Bazaar54 daha önce satılmıştı. Son dönemde Assos kapatmış. YKB şubesi kapanmış. Üç katlı Starbucks gitmiş. Yerine, zemin katında çalışan Caribou gelmiş. McDonald’s gitmiş. Altı ay önce caddeye taşınan Guzucu yeniden gidiyor. İçinde 81 dükkan bulunan Orient pasajının yarısının boş olduğu belirtildi. Son günlerde iki dükkan daha boşalmış Çınar Halı kiracı olduğu dükkandan taşınıyor. İstanbul Handicraft gibi yeni gelenler de var ancak caddedeki sirkülasyon da devam ediyor. Kapalı dükkanlar, kiralık afişleri dikkat çekiyor. Bölgedeki esnafa göre Nuruosmaniye Caddesi, Türkiye turizmindeki gerilemeden etkileniyor ancak fazlası var.

"ZENGİN KÖRFEZ TURİSTİ GELMİYOR"

Bir esnaf, “Cadde kruvazier turizmine çok bağlı. Karaköy’de inşaat var, liman kapalı. Kruvazier gemileri yanaşamıyor. Zengin Körfez turisti de gelmiyor. Asyalılar geliyor. Çinliler, Japonlar, Endonezyalılar. Çok alışveriş yapmıyorlar. Birçok dükkan el değiştiriyor” diyor.

KİRA 67 BİN 500 LİRA

Altınbaş markasının Nuruosmaniye Caddesi’nde mağazası var. Bu mağazanın önünde markanın sahibi Altınbaş Holding’de emlak yönetiminden sorumlu yetkili Mustafa Gül, caddede olup bitenleri anlatıyor:

“Turist gelişinde, alışverişte azalma var. Durum çok kötü değilse de iyi de değil. Bombalar patladı bölgede. 15 Temmuz darbe girişimi oldu. Doğumuzda savaş var. Bu ortamda bu kadar bile iyi. Kötünün iyisi diyelim. Dış pazarlar da sıkıntılı. Kiralar yüksek burada. En önemli sorunlardan biri bu. AVM’lerde, böyle caddelerde yatırımcı parasını bir an önce geri almak istiyor. Karşımızdaki dükkanın kirası 67 bin 500 liraydı. Banka şubesi bıraktı gitti. 4 aydır boş. Kirayı artırayım derken artıracağı kadar kiradan oldu. AVM’lerde standart bir metrekare fiyatı oluyor. Burada mal sahiplerinin istediğine kalmış. Tutturabildiğine veriyorlar. Döngü için kalıcı bir yapılandırma gerekir. Kiralara düzen gelmeli. Caddedeki bütün boşluklar kira anlaşmazlıklarından. İndirim yapmıyorlar. Gayrimenkul sahipleri anlayışlı olmalı. Bu kiraları kaldıracak cirolar yok. Eski işler yok. Herkes maliyetlerini düşürme derdinde.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler