Kiralarda ölçü şaştı

Perakendeciler AVM kiralarında kurun 2.30 TL olmasını isterken, yatırımcılara göre düzenleme için ayrıntılı çalışmak gerekiyor.

Yayınlanma: 30.11.2016 - 07:09
Abone Ol google-news

Alışveriş merkezleri ve perakendeciler arasındaki döviz kuruna bağlı yüksek kira tartışmalarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Erdoğan, “AVM’lerde vs hep döviz yoluyla kiralamayı seçiyorlar. Bunlarla ilgili gerekirse geçici bir düzenleme yapılır. Yerli para birimiyle bu süreci atlatmalıdır” derken Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü, AVM’lerin yüzde 70’inin kirasının dolar ve Avro olduğunu belirterek, geçici bir düzenleme yapılabileceğini ama bunun üzerinde ayrıntılı çalışılması gerektiğini söyledi.

Dolar kurunun 3.42 TL’ye demirlediği bu dönemde perakendecilerden radikal bir öneri geldi. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel, AVM’lerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısını dikkate alarak 1 Aralık’ta düzenleyecekleri faturalarda 2015 yılbaşındaki dolar kuru olan 2.30 TL’yi esas almalarının piyasaya soluk getireceğini savundu. Öncel, “AVM yönetimlerinden bu uygulamayı 2 yıl süreyle yıllık enflasyon artışıyla devam ettirmelerini bekliyoruz” dedi.

Giderin yüzde 15’i

AVM yatırımcılarına göre, AVM’ler borçlanmadan ve yurt dışı fonlamalardan dolayı bazen yabancı döviz kuruyla kiralama yapıyor ve bu gerçekte orta ve uzun vadede döviz kurlarının enflasyonun altında kalması sebebiyle perakendecinin hep lehine bir durum oluşturuyor. Ciroların hem döviz kurlarının hem de enflasyonun üstünde seyrettiğine işaret eden yatırımcılar, “Kira giderleri perakendecilerin toplam giderlerinin yüzde 15’i civarında. Kiralarda gündeme getirilen indirimlerin perakendecinin giderlerine etkisi en fazla yüzde 2 olacak” yorumunu yaptı.

CİROLAR TEMMUZDA DÜŞTÜ

Son 9 yılda alışveriş merkezlerinde yapılan cirolarda yüzde 250 artış yaşanırken, perakende sektörü uzun süreden sonra ilk kez Temmuz 2016 döneminde cirolarda bir düşüş yaşadı. 10 milyon m2’lik yatırımı aşan alışveriş merkezleri için 2020 senesine kadar 20 milyar dolarlık ve 2.5 milyon m2 daha alışveriş merkezi yatırımı yapılması öngörülüyor. Türkiye’de alışveriş merkezlerine bugüne kadar 52.5 milyar dolar yatırım yapılırken yıl sonunda bu rakamın 53.5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.,


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler